İzobornilmetakrilat ile üç kollu yıldız polimer sentezi
Three armed star polymer synthesis of isobornylmethacrylate
- Tez No: 169294
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR DEMİRELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ATRP, üç kollu polimer, sentezi, monomer reaktivite oranı, termal degradasyon, ATRP, three-armed polymer, synthesis, monomer reactivity ratio, thermal degradation VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi IZOBORNILMETAKRİLAT ile ÜÇ KOLLU YILDIZ POLİMER SENTEZİ Fatma Demet NİKSARLI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 67 tzobornilmetakrilat (1BMA) homopolimeri ve etilmetakrilat (EMA) ile bir seri üç kollu yıldız kopolimer sentezinde başlatıcı olarak l,3,5-(2'-Bromo-2'-metelpropiyonato)benzen, katalizör sistem olarak Cu(I)Br/2,2'-bipiridin kullanarak 110 °C de Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP) metodu kullanıldı. Ayrıca IBMA'ın serbest radikal polimerizasyonu 2,2'-azobisisobutironitril (AIBN) başlatıcısı yanında 1,4-dioksan ortamında 60 °C'de gerçekleştirildi. Homo ve kopolimerler FT-IR, 'H- NMR teknikleriyle karakterize edildi. Kopolimer bileşimleri 'H-NMR spektrumlarından hesaplandı. Poli[(IBMA-co-EMA)-b-EMA)]'ın diblok kopolimeri makrobaşlatıcı olarak poly(IBMA-co-EMA) kullanarak sentezlendi ve Cu(I)Br/bpy katalitik sistem düşük molekül ağırlıklı ve polidispersite yanısıra etilmetakrilat' m polimerizasyonununda etkinlik gösterdi. Molekül ağırlığı ve molekül ağırlığı dağılımı Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) ile elde edildi. Kopolimerizasyon sistemde Kelen-Tüdös ve Finemann-Ross metodlarıyla monomer reaktivite oranlan hesaplandı. Üç kollu poli(IBMA) ve EMA ile IBMA kopolimerlerin termal davranışı Differensiyel Scanning Kalorimetri (DSC) ve termogravimetrik analizle ölçüldü. 310 °C'ye kadar ısıtılan üç kollu poli(IBMA)'ın termal degradasyon ürünleri GC-MS ve FT-IR teknikleriyle karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THREE ARMED STAR POLYMER SYNTHESIS OF ISOBORNYLMETHACRYLATE Fatma Demet NİKSARLI Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies, Department of Chemistry 2005, Page: 67 l,3,5-(2'-Bromo-2'-methylpropionato)benzene was used as a threerunctional initiator in the synthesis of three-armed star polymer of isobornylmethacrylate (IBMA) and their copolymers with ethylmethacrylate (EMA) via the atom transfer radical polymerization (ATRP) with a Cu(I)Br/2,2'- bipyridine catalitic system at 1 1 0 °C. Also, the free radical polymerization of IBMA was carried out in presence of 2,2'-azobisisobutyronitrile (AIBN) and 1,4-dioxane at 60 °C. The homo- and copolymers were characterized by FT-IR, 'H-NMR techniques. The compositions of the copolymers were calculated from 'H-NMR spectra. The diblock copolymer of poly[(IBMA-co-EMA)-b-EMA)] was synthesized using poly(IBMA-co-EMA) macroinitiator and Cu(I)B^py catalitic system showed an inefficient polymerization of ethylmethacrylate with low molecular weight and polydispersity. The molecular weight and molecular weight distribution were obtained by Gel Permeation Chromatography (GPC). For copolymerization system, their monomer reactivity ratios were obtained by using Kelen-Tüdös and Fineman-Ross methods. The thermal behavior of three armed poly(IBMA) and its copolymers were studied by thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC). The thermal degradation products of three-armed poly(IBMA) heated to 310 °C was characterized by GC-MS and FT- IR.