Fuzzy sayı dizilerinin m. farkları ve istatistiksel yakınsaklık
Difference sequences of order m of fuzzy numbers and statistical convergence
- Tez No: 169352
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİKAİL ET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fuzzy sayısı, fuzzy sayı dizisi, fark dizisi, istatistiksel yakınsaklık, lacunary dizisi. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Doktora Tezi FUZZY SAYI DİZİLERİNİN m. FARKLARI VE İSTATİSTİKSEL YAKINSAKLIK Yavuz ALTIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2005, Sayfa: 53+VIII Üç bölüm olarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde daha sonraki bölümlerde kullanılacak olan bazı temel tanım ve teoremler verildi. İkinci bölümde; fuzzy küme kavramı, fuzzy sayı dizileri ve fuzzy sayı dizilerinin istatis tiksel yakınsaklığı incelendi. Üçüncü bölümde; fark oparatörü ve lacunary dizisi kullanarak fuzzy sayı dizilerinin kuvvetli lacunary yakınsaklığı ve lacunary istatistiksel yakınsaklığı kavramları tanımlandı, bu kavramlar arasında bir kaç bağıntı verildi. Lacunary Am- istatistiksel yakınsaklık ve lacunary kuvvetli AT- yakınsaklığın Am- sınırlı fuzzy sayı dizileri için denk olduğu gösterildi. Ayrıca m((j),p,Am,F) fuzzy dizi uzaylarının bazı topolojik özellikleri incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D. Thesis DIFFERENCE SEQUENCES OF ORDER m OF FUZZY NUMBERS AND STATISTICAL CONVERGENCE Yavuz ALTIN Fırat University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics 2005, Sayfa: 53+VIII This thesis consists of three chapters. In the first chapter, some fundamental definitions and theorems which will be used in the later chapters are given. In the second chapter the concept of fuzzy sets, sequences of fuzzy numbers and sta tistical convergence of fuzzy numbers are given. In the three chapter, using the difference operator and the lacunary sequence the con cepts of lacunary statistical convergence and strongly lacunary convergence of sequences of fuzzy numbers are introduced and several relations related to these concepts are given. It is shown that lacunary Am- statistical convergence and lacunary strongly AT- convergence are equivalent for Am- bounded sequences of fuzzy numbers. Furthermore, some topo logical properties of the fuzzy sequences space m (