Ham fındık yağının dizel motorlarda kullanılabilirliği
Usability of raw hazelnut oil in diesel engines
- Tez No: 169353
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternative fuels, Hazelnut oil, Diesel engines
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAM FINDIK YAĞININ DİZEL MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİ Bülent AKBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa :77 Günümüzde yaygın olarak kullanılan petrol kökenli yakıt rezervlerinin büyük ölçüde tükenmiş olması alternatif yakıt arayışını önemli kılmaktadır. Yapılan birçok çalışmada, yenilenebilir ve enerjilerinin dizel yakıtına yakın olmaları sebebiyle bitkisel yağların dizel motorlarda kullanım olanakları artırılmıştır. Bu çalışmada ham findik yağı ve motorin karışımlarının dizel motorlarda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla karışım yakıtları tek silindirli, dört zamanlı, direkt püskürtmeli bir dizel motorunda kullanılarak motor performansı ve egzoz emisyonları incelenmiştir. Neticede; ham findik yağı ve motorin karışımlarının motor yapısında değişiklik yapılmaksızın kullanılabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Alternatif yakıtlar, Fındık yağı, Dizel motorlar
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis USABLITY OF RAW HAZELNUT OIL IN DIESEL ENGINES Bülent AKBAŞ Fırat University The Institute of Natural Sciences EngineTraining Main Scientific Branch 2005, Page :77 That fuel reserves of petrol orijin, which are commonly used today, have run out in great deal, renders looking for the alternative fuels essential. Their energies are close to diesel fuels, and as they are renewable, the opportunities of using the vegetable oil as fuel in diesel engines have been searched. In this study, mixture of raw hazelnut oil with motorin to diesel engines usablity has been searched. For this purpose, mixture fuels has been used as fuel in direct injected diesel motor of four stroke and single cylinder, the effects on engine performance and exhaust emissions investigated, hi the end; concluded mixture of raw hazelnut oil with motorin can be used without making any changes in the structure of engine.