Fuzzy sayı dizileri
Sequences of Fuzzy numbers
  1. Tez No: 200188
  2. Yazar: HIFSI ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy küme, Fuzzy sayısı, Fuzzy sayı dizisi, Orlicz fonksi-˙yonu, Istatistiksel yakınsaklık, Lacunary dizi, Fuzzy set, Fuzzy number, Sequence of fuzzy numbers, Orlicz function, Statistical convergence, Lacunary sequence
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETDoktora Tezi˙˙ ˙FUZZY SAYI DIZILERIHıfsı ALTINOKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim Dalı2007, Sayfa: 55Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, daha sonraki bölümlerde kullanıla-s scak olan bazı tanımlar verilmiş, istatistiksel yakınsaklık, fark dizileri ve konveks fonksiyon-sların özel bir sınıfında yer alan N −fonksiyonları ve Orlicz fonksiyonlarının bazı özellikleriincelenmiştir.s˙Ikinci bölümde, fuzzy küme, fuzzy sayısı ve çalışmamızın temelini teşkil eden fuzzys ssayı dizisi kavramları verildikten sonra fuzzy sayı dizilerinin istatistiksel yakınsaklığı vegsınırlılığı örneklerle açıklanmıştır.g sÜçüncü bölümün ilk kısmında bir M Orlicz fonksiyonu ve ∆m −genelleştirilmişs sc (∆m , F, M, p) , c0 (∆m , F, M, p) , mfark operatörü kullanılarak ∞ (∆ , F, M, p) ,S (∆m , F, M, p) ve S0 (∆m , F, M, p) dizi uzayları tanımlanmış ve bu uzayların bazı to-s˙polojik özellikleri incelenmiştir. Ikinci kısımda λ = (λn ) pozitif sayıların azalmayan birsdizisi olmak üzere λ−fuzzy fark dizi sınıfları tanımlanmış bu uzaylara ait birkaç bağıntıs gverilmiştir. Son kısımda ise θ = (kr ) lacunary dizisi kullanılarak fuzzy sayı dizilerininskuvvetli hemen hemen yakınsaklığı incelenmiştir.g s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhd ThesisSEQUENCES OF FUZZY NUMBERSHıfsı ALTINOKFırat UniversityGraduate School of Science and TechnologyDepartment of Mathematics2007, Page: 55In the first chapter of this thesis that consists of three chapters, we give some fun-damental definitions and theorems which will be used in the later chapters and examinedifference sequences and N −functions in the special class of convex functions and someproperties of Orlicz functions.In the second chapter, we give the concepts of fuzzy set, fuzzy number and the se-quences of fuzzy number which forms base of this study and show statistical convergenceand boundedness of them by giving some examples.In the first section of third chapter, we define the fuzzy sequence spacesc (∆m , F, M, p) , c0 (∆m , F, M, p) , m S (∆m , F, M, p)∞ (∆ , F, M, p) , andS0 (∆m , F, M, p) using an Orlicz function M and ∆m −generalized difference operator andexamine some topological properties of these spaces. In the second section we defineλ−fuzzy difference sequence classes and give some relations that belong to these classes,where λ = (λn ) is a non-decreasing sequence of positive real numbers. In the last sec-tion, we examine strongly uniform convergence of sequences of fuzzy numbers by using alacunary sequence θ = (kr ) .