Tanelendirme/yoğunlaştırma sistemi ile çamurun susuzlaştırılması
Sludge dewatering by pelletization/thickening system
- Tez No: 169364
- Danışmanlar: PROF.DR. NUSRET ŞEKERDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pelletization/thickening system, sludge, dewatering, conditioning, capillary suction time, specific resistance to filtration, filtration time IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ TANELENDİRME/YOĞUNLAŞTIRMA SİSTEMİ İLE ÇAMURUN SUSUZLAŞTIRILMASI Hatice ERDEM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 47 Bu çalışmada, çamur susuzlaştırma ve bertarafı ile ilgili problemleri ortadan kaldırmak için son yıllarda geliştirilmiş olan bir tanelendirme/yoğunlaştırma sistemi kullanılarak evsel atıksu çamurunun susuzlaştırılabilirliği incelenmiştir. Bu sistemdeki şartlandırma işleminde demir(in)klorür ve alum, susuzlaştırma işleminde ise polimer kullanılmıştır. Susuzlaştırma çalışmalarında laboratuar ölçekli bir deneysel düzenek kullanılmıştır ve susuzlaştırma verimi; kapiler emme süresi (CST), özgül filtre direnci (SRF) ve filtrasyon süresi (FS) parametreleri ile değerlendirilmiştir. Tanelendirme/yoğunlaştırma sisteminden geçirilmiş çamurun su içeriğinin pH=7'de %94 iken pH=2.5'de %75.5 değerine kadar düştüğü dolayısıyla en düşük su içeriği değerine pH=2.5'de ulaşıldığı tespit edilmiştir. Sistemin şartlandırma kademesinde çamur öncelikle demir(ITI)klorür ve alum kullanılarak ayrı ayrı şartlandırılmış ve bu deneylerden elde edilen sonuçlar demir(in)klorürün çamur şartlandırma işleminde alumdan daha etkili olduğunu ve aluma kıyasla daha iyi susuzlaştınlabilirlik sağladığını göstermiştir. Daha sonra, deneyler bu iki koagülantın belirli oranlarda karıştırılması suretiyle gerçekleştirilmiş ve en iyi şartlandırmanın FeCl3/alum=l/4 oranında meydana geldiği bulunmuştur. Elde edilen bu bulgular gözönünde tutulduğunda, şartlandırma işleminde bu koagülantların 1/4 oranında karıştırılarak kullanılmasının alum veya FeCVün tek basma kullanılmasından daha iyi bir susuzlaştırma verimi sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tanelendirme/yoğunlaştırma sistemi ile yapılan susuzlaştırma işleminin klasik susuzlaştırma teçhizatları kullanılarak yapılan susuzlaştırma işlemi kadar iyi olduğu ve hatta kullanılan kimyasal tipine bağlı olarak daha da iyi verim sağladığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Tanelendirme/yoğunlaştırma sistemi, çamur, susuzlaştırma, şartlandırma, kapiler emme zamanı, özgül filtre direnci, filtrasyon süresi VIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS SLUDGE DEWATERING BY PELLETIZATION/THICKENING SYSTEM Hatice ERDEM Firat University Gratuate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2005, Page: 47 In this study, dewaterability of municipal wastewater sludge using a pelletization/thickening system that was recent developmented in order to eliminate problems associate with sludge dewatering and disposal has been investigated. In this system, ferric chloride and alum for conditioning and a polimer for dewatering was used. A laboratory-scale experimental equipment was utilized for dewatering. Dewatering efficiencies have been evaluated according to capillary suction time, specific resistance to filtration and filtration time. It was established that the water content of sludge passed from a pelletization/thickening system was 75.5% at 2.5 of pH while 94% at 7 of pH and that the lowest water content was reached at 2.5 of pH. In the conditioning stage of the system, first sludge was separately conditioned using ferric chloride and alum, and results of these experiments showed that ferric chloride was more effective than alum in sludge conditioning and provided a better dewaterability in comparison with alum. Then, the experiments was conducted by mixing at a specific ratios of this two coagulants, and it was found that the best conditioning was occured at mixing ratio of FeCİ3/alum=l/4. When obtained these findings were considered, it was established that using at mixing ratio of 1/4 of these coagulants provided a better dewatering efficiency than using a single coagulant (alum or ferric chloride). Finally, it was appeared that the dewatering performed using a pelletization/thickening system was as good as that of a conventional dewatering equipment,and even provided a better efficiency than that a conventional dewatering equipment due to the chemical type used.