Ereğli Demir Çelik Fabrikası cürufunun asfalt betonunda kullanılması
Use of Ereğli Iron and Steel Factory slag in the asphalt concrete
- Tez No: 169365
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TANER ALATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asfalt betonu, Çelikhane Cürufu, Agrega, Marshall, Gradasyon, Bitüm VT, Asphalt Concreteu, Steal Slag, Agregate, Marshall Stability, Gradation, Bitumen vrr
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EREĞLİ DEMİR ÇELİK FABRİKASI CÜRUFUNUN ASFALT BETONUNDA KULLANİLMASİ Ekrem Tolga SOMUNKIRAN FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI 2005 Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımlarda kullanılan agreganın yerine demir çelik üretiminde yan ürün olarak açığa çıkan Ereğli Demir Çelik Fabrikası (E.D.Ç.F.) çelikhane cürufunun kullanılabilirliği araştırılmıştır. Atıl olarak stok sahalarında depolandığı için ekonomik açıdan faydalanılamadığı gibi çevre kirliliğine de sebep olan demir çelik cürufunun asfalt betonunda kullanılarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Erdemir'de yılda yaklaşık 300.000 - 350.000 ton olarak açığa çıkan çelikhane cürufunun karayollarında asfalt agregası olarak kullanımı için gerekli özellikleri taşıyıp taşımadığını belirlemek amacıyla karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü Fenni Şartnamesi tarafından Binder Tabakası için verilen Tip II gradasyonu ortalama limitlerine göre E.D.Ç.F. çelikhane cürufu ile hazırlanmış Marshall biriketleri üzerinde Marshall stabiîite ve indİrekt çekme deneyleri yapılmış; aynı deneyler Adapazarı Taşkısığı taş ocağından alman kalker kökenli malzeme ile tekrarlanarak elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Sonuçta E.D.Ç.F. çelikhane cüruflarının kaplamanın optimum bitüm oranına ve diğer fiziksel özelliklerine etkisi incelenmiş ve cürufun agrega olarak kullanıma elverişli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis USE OF EREGLI IRON AND STEEL FACTORY SLAG IN THE ASPHALT CONCRETE Ekrem Tolga SOMUNKIRÂN FIRAT UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF SCİENCE AND TECHNOLOGY DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING 2005 At this thesis, use of steal making slag emerged as a waste product at the iron and steel manufacturing had been sougth instead of aggregate used at the hot bituminous mixture. Iron and steel slag which is not benefit from economically because of storing inactive at the stock areas, also making environmental pollution, had been aimed to evaluate using at the asphalt concrete. Steel making slag emerging approximately 300.000-350.000 tones per year at Erdemir, had been studied characterization to determine whether having enough characteristic using as a asphalt aggregate at the highways. Marshall stability and indirect tensile testing had been made at the Marshall briquettes which are preparing Type II gradation average limits giving for Binder layer from technical certification of General Directorate of Highways, the same tests were repeated with the limestone material from quarry Taskisigi, Adapazarı, and data had been compared. In conclusion, the effect of steel making slag had been examined to the optimum bitumen rate and other physical characteristic of plating and had been concluded to using slag as a aggregate was suitable.