Yayın balığı (Silurus glanis Linnaeus, 1758)'nda tam kontrollü döl alımı
Artificial reproduction in European catfish (Silurus glanis Linnaeus, 1758)
  1. Tez No: 169398
  2. Yazar: SEDA İMERT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Catfish, Silurus glanis, reproduction, artificial reproduction, fertilisation, fertilising solution. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YAYIN BALIĞI (Silurus glanis Linnaeus, 1758)' NDA TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI Seda İMERT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 41 Bu çalışmada yayın balığı {Silurus glanis)' dan tam kontrollü yöntemle döl alımı yoluna gidildi. Yayın balıklarından alman yumurta-sperma karışımı üzerine, hazırlanan iki farklı solüsyonun farklı sürelerde ilave edilmesi ile yumurtaların yapışkanlıklarının giderilmesine ve döllenme oranının arttırılmasına olan etkileri araştırıldı. Bu amaçla, erkek ve dişilere sazan hipofizi uygulandı ve onlardan yumurta ile sperm elde edildi. Kuluçkalama için 7 L ( sıcaklık-23 °C, pH 7,8 ve 02 8 mg/L) kapasiteye sahip zuger şişeleri kullanıldı. Üre-tuz solüsyonu (30 g üre- 40 g tuz- 10 L su) ile 5, 10 ve 15 dakika karıştırılarak yıkanan yumurtalarda ortalama döllenen yumurta oram sırası ile %70,6, %65,9, %61,8; gözlenen yumurta oram %52,0, %48,3, %45,7; larvaların yaşama oram %26,7, %24,5, %18,8 olarak bulundu. Bununla birlikte, tuz solüsyonu (3 g tuz-1 L saf su) ile 5, 10 ve 15 dakika karıştırılarak yıkanan yumurtalarda ortalama döllenen yumurta oranı sırası ile %61,6, %67,5, %64,1; gözlenen yumurta oram %56,0, %57,1, %50,5; larvaların yaşama oram %23,8, %25,3, %15,1 olarak saptandı. Üre-tuz ve tuz solüsyonu ile 5 dakikalık sürede döllenen ve döllenmeyen yumurta oanlan arsındaki farklılıklar önemli (p0,05) olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ARTIFICIAL REPRODUCTION IN EUROPEAN CATFISH (Silurus glanis Linnaeus, 1758) SedaİMERT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2005, Page: 41 In this study, artificial reproduction of European catfish (Silurus glanis) was made. The mixture of eggs and sperm of catfish {Silurus glanis) obtained from artificial fertilisation was washed by two different solutions for different time periods in order to remove the stickiness of the eggs and to increase the rate of fertilisation. For this purpose, males and females were injected with carp pituitary and eggs-sperm were obtained from them. Zuger jars with a capacity of 7 L (23 °C, pH 7,8 and O2 8 mg/L) were used for incubation of fertilized eggs. It was observed that the rate of fertilized eggs were 70.6%, 65.9%, 61.8%; the rate of eyes stage eggs was 52.0%, 48.3%, 45.7%; the survival rate of larvae were 26.7%, 24.5%, 18.8% respectively for the eggs stirred with urea-salt (30 g urea- 40 g salt- 10 L water) for 5, 10 and 15 minutes. Those of eggs treated with salt solution ( 3 g salt- 1 L pure water) were 61.6%, 67.5%, 64.1% for fertilization rate, 56.0%, 57.1%, 50.5% for eyes stage egg rates and 23.8%, 25.3%, 15.1% for survival rates of larvae respectively for 5, 10 and 15 minutes stirring time. There was a significiant difference between the fertilised and unfertilised rates for the eggs stirred with urea-salt and salt solution for 5 minute (p0.05). There was a significiant difference between eyes stage and not eyes stage eggs rates hatched and dead larvae rates stirred with urea-salt and salt solutions for 5, 10 and 15 minutes. Under the light of this study, it was found that urea-salt solution was more effective than salt solution for fertilised, eggs, of European catfish