Alüminyum metal köpüklerinin difüzyon kaynağı (TLP) davranışının incelenmesi
The investigation of diffusion bonding behaviour of aluminium metal foams
- Tez No: 169399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMİN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon kaynağı, toz metalürjisi, Al köpükleri, gözenekli malzemeler. VI, Diffusion bonding, powder metallurgy, Al foams, porous materials. VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yüksek Lisans Tezi ALÜMİNYUM METAL KÖPÜKLERİNİN DIFUZYON KAYNAĞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Seda BİLHAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 57 Bu çalışmada, alüminyum tozu ve çözülebilir bir tuz kullanılarak toz metalürjisi tekniği ile alüminyum metal köpüğü, üretilmiştir. Bunun için alüminyum ve tuz tozu % 10, % 20, % 30 oranlarında mekanik olarak karıştırılmıştır. Karışım hidrolik preste 200 MPa'lık basınç altında sıkıştırılmıştır. Sıkıştırılan malzemeler fırında 630 °C sıcaklıkta sinterlenmiştir. Sinterlenen numuneler ılık su banyosunda yıkanarak, yapıdaki tuz eritilmiş ve yapı hücreli hale getirilmiştir. Üretilen alüminyum metal köpüğünden 10x10 mm kesitindeki numuneler argon atmosferinde 3 MPa'lık basınçta, 600 °C sıcaklıkta, 20, 40, 60 dakikalık sürelerde ve A 1047 alüminyum ara tabaka kullanılarak difüzyon kaynağı ile birleştirilmiştir. Birleştirilen numunelerin iç yapısı, kaynak öncesi optik mikroskopi, SEM ve EDS analizleriyle, kaynak sonrası numunelerin yüzeyleri optik mikroskopi analizleriyle tespit edilmiş ve kaynaklı bağlantının mekanik dayanımı bindirme kayma testi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF DIFFUSION BONDING BEHAVIOUR OF ALUMINIUM METAL FOAMS SedaBİLHAN Fırat University Graduate School of Sciences Department of Metallurgy Education 2005, Page : 57 In this study, to produce of an aluminium foam, a mixture from pure aluminium powders and a soluble salt which were joined by powder metallurgy techniques. In order to obtain an aluminium metal foam, aluminium and the salt powders were mechanically mixed in rates of 90:10, 80:20 and 70:30. The mixture was pressed under 200 MPa pressure by using a hydraulic press machine. The pressed materials were sintered in a metallurgical furnace at 630 °C. The sintered samples were washed in a warm-water bath and then the salt in sintered material was been dissolved, therfore the samples which had cell-structure were produced. Samples which were obtained from the produced aluminium metal foam which had a dimension of 10x10 mm in cross-section were bonded by diffusion bonding techniques with use a 1047 interlayer aluminium material in argon gas atmosphere, under 3 Mpa pressure, 600 °C temperature and for 20, 40, 60 minutes working times. Microstructures of the bonded samples were determined by Optic Microscopy (OM), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Electron Dispersion Structure (EDS) before and after the bonding process. In addition, mechanical resistance of diffusion bonded aluminium foam samples were determined by using of lap-shear mechanical test.