PIC mikrodenetleyici yardımı ile adım motorunun konum kontrolü
Position control of stepper motor using PIC microcontroller
  1. Tez No: 169400
  2. Yazar: REŞAT ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adım motoru, Mikrodenetleyici, PIC LX, Stepper motor, Microcontroller, PIC X
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PIC MİKRODENETLEYİCİ YARDIMI İLE ADIM MOTORUNUN KONUM KONTROLÜ Reşat ÇELİKEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 78 Adım motorlarının, endüstriyel uygulamalardaki önemi yarıiletken teknolojisinin gelişimine paralel olarak artmıştır. Adım motorları sayısal kontrol sistemlerinde, makine tablalarının kontrolünde, yazıcılarda, valflerde, disk sürücülerinde ve daha birçok uygulamalarda kullanılmaktadır. PIC mikrodeneteleyicileri Microchip firması tarafında üretilmektedir. PIC16F877 mikrodenetleyicisi yüksek çalışma frekansına sahiptir. Ayrıca fiyatı da oldukça ucuzdur. Bununla beraber bir yazılım ile birlikte çevresel birimleri kontrol edebilen çok yönlü bir mikrodenetleyicidir. Bu tez çalışmasında, x, y, ve z koordinatlarında hareket kabiliyeti olan bir sistem gerçekleştirilmiştir. Sistemin görevi x ve y yönündeki koordinatları bilinen noktanın z yönünde hareket eden bir matkap ile delinmesidir. Bu projede ilk olarak adım motorları seçilmiş ve adım motorlarına uygun kontrol devreleri tasarlanmıştır. Daha sonra donanıma uygun olarak, sistemin çalışması için gerekli yazılım yapılmıştır. Bu proje içerisinde tuş takımı bir giriş birimi olarak ve LCD bir çıkış birimi olarak kullanılmıştır. Son olarak x ve y koordinatları girilen noktanın bir matkap ile delinmesi olayı gerçekleştirilmiştir. Böylece bu tez çalışması ile mikrodenetleyici ve adım motoru ile endüstriyel uygulamalarda yapılabilecekler hakkında bir fikir sahibi olunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis POSITION CONTROL OF STEPPER MOTOR USING PIC MICROCONTROLLER Reşat ÇELİKEL Firat University Graduate School of Natural Applied Science Department of Electrical Education 2005, Page:78 Importance of stepper motors have increased in parallel with the improvement in semiconductor technology. Stepper motors are used in numerical control systems, control of machine tools, printers, valves, disc drivers and etc. PIC microcontrollers are produced by Microchip Company. PIC16F877 microcontroller has a high operating frequency. And its price is also very cheap. However, it is a may directional microcontroller that can control the circumferencal units, with a software. In this thesesis project, a system which has a moving capability through x, y and z axes has been realized. Mission of the system is to drill a point on the x-y plane of which its coordinates are already known. In this project, firstly the stepper motors used in the system have been choosed, and then appropriate control circuits for these motors have been designed. A software has been built for the system working and fits the hardware. In addition, a keyboard and LCD display have been used as parts of the system and input/output units. Finally, for certain points on the x-y plane of which their x and y coordinates are given have been drilled using the desired system. Thus, by designing such a system some ideas have been gained about microcontroller and stepper motors' applications in industry.