Hammadde özelliklerinin pamuk ipliklerinin tüylülüğü üzerine etkilerinin araştırılması
Research of raw materials properties effects on cotton yarn hairiness
  1. Tez No: 169407
  2. Yazar: SEVDA ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, iplik tüylülüğü, regresyon analizi, Zweigle tüylülük test cihazı, HVI cihazı, karde iplik üretim hattı, Cotton, yarn hairiness, regression analysis, Zweigle yarn hairiness test machine, HVI machine, carded yarn production line
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Tüylülük iplik gövdesinden dışarı doğru sarkan yüzey lif uçlarının iplik merkezinden uzaklaşarak görünüşü bozmasıyla ortaya çıkmaktadır. İpliklerin tüylülüğü birim eğrilmiş iplik yüzeyinden çıkan liflerin sayısı veya toplam uzunlukları olarak ifade edilebilir. Tüylülük bazı durumlarda istenilen bir özellik olsa da, tüylülük derecesi yüksek olan iplikler daha sonraki işlem basamaklarında ve son kullanım alanlarında önemli sorunlara yol açtığından, çoğu zaman istenmeyen bir durumdur. Tüylülük üzerinde etki yapan faktörlerin bilinmesi ve problemin daha kaynağmdayken çözülebilmesi için geçmişten ve günümüze bir çok araştırma yapılmıştır. İplik tüylülüğü genel olarak, kullanılan hammadde, proses parametreleri ve makine parametreleri gibi çok sayıda farklı faktörlerden etkilendiği için kompleks bir kavramdır. Bu tez araştırmasının amacı lif parametrelerinin, iplik tüylülük özelliği üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla farklı özelliklere sahip olan 15 pamuk çeşitlerinden, aynı işlem ve makine parametreleri altında iki farklı incelikte iplikler üretilmiş ve bunların tüylülük özellikleri test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hangi lif parametrelerinin, ne derecede tüylülük özelliği üzerinde etkiye sahip regresyon analizleri yardımıyla tahminlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yarn hairiness is formed by surface fibre edges which leave from yarn center and spoil the appearance. Yarn hairiness can be defined as the number or the total length of the fibers, which leave from yarn surface. Although in some conditions yarn hairiness is a desirable property, high yarn hairiness degree can cause important problems in the next processes and the last usage and it is undesirable property for many times. In order to solve this problem from the origin, there have been many researches to understand the effects on yarn hairiness from past to till. Yarn hairiness is a complex concept that effected by generally lots of different factors like raw material, process parameters and machine parameters. The aim of this thesis research is examining the fiber parameters effect on yarn hairiness property. For this purpose, two different yarn counts produced from, 15 different raw materials under the same processes and machine parameters, and their yarn hairiness property are tested. According to the results, which fibre parameter effect on yarn hairiness in which degree is predicted by the help of regression analysis.