Haematococcus pluvialis üretiminde vejetatif fazda ve kistik fazda optimum ortam, sıcaklık ve ışık koşullarının tespiti
Determination of optimal culture medium, temperature and light conditions for the production of Heamatococcus pluvialis in the vegetative stage and the cystic stage
  1. Tez No: 169424
  2. Yazar: ESRA İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELTEM CONK DALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Haematococcus pluvialis, astaksantin, kültür ortamı, sıcaklık, ışık, inokulum konsantrasyonu, Haematococcus pluvialis, astaxanthin, culture medium, temperature, light, inoculum concentration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Haematococcus pluvialis ÜRETİMİNDE VEJETATİF FAZDA VE KİSTİK FAZDA OPTİMUM ORTAM, SICAKLIK VE IŞHC KOŞULLARININ TESPİTİ İMAMOĞLU, Esra Yüksek Lisans Tezi, Biy o teknoloji Anabilim Dak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meltem CONK DALAY Ocak 2005, 196 sayfa Bu çalışmanın amacı, Haematococcus pluvialis Flotow üretiminde vejetatif (yeşil) fazda biyokütle ve hücre sayısmda ve kistik (kırmızı) fazda astaksantin birikiminde hızlı bir artış sağlamak için optimal üreme ve stres koşullarının belirlenmesidir. Astaksantin üretiminde potansiyel biyolojik kaynaklardan biri olan Haematococcus pluvialis yeşil bir algdir. Haematococcus pluvialis' m yaşam döngüsündeki morfolojik değişim nedeni ile iki aşamalı üretim uygulanmıştır. Yeşil faz üretimi için, farklı kültür ortamlarının, ışık şiddetlerinin, sıcaklıkların, pH ve inokulum konsantrasyonlarının biyokütle üzerine etkileri araştırılmıştır. Kırmızı faz üretimi için ise, farklı stres ortamlarının, yüksek ışık şiddetlerinin ve sıcaklıkların kistik hücrelerdeki astaksantin bmkirni üzerine etkileri incelenmiştir. Bu araştırmalar, hücre sayımı, kuru ağırlık, pH ve absorbans değerlerinin ölçümleri ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF OPTIMAL CULTURE MEDIUM, TEMPERATURE AND LIGHT CONDITIONS FOR THE PRODUCTION OF Haematococcus pluvialis IN THE VEGETATIVE STAGE AND THE CYSTIC STAGE İMAMO?LU, Esra MSc. in Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meltem CONK DALAY January 2005, 196 Pages The aim of this study is to determine of optimal growth and stress conditions for the production of Haematococcus pluvialis Flotow in order to provide a fast increase in biomass and cell number in vegetative (green) stage, and also in the accumulation of astaxanthin in cystic (red) stage. Haematococcus pluvialis, a green alga, is one of the potential biological sources for astaxanthin production. Because of the morphological changes of Haematococcus pluvialis in its life cycle, two-step production was applied. For green stage of production, the influences of different culture media, light intensities, temperatures, pH and inoculum concentrations on biomass were investigated. For red stage of production, the influences of different stress media, high light intensities and temperatures on accumulation of astaxanthin in cystic cells were also researched. These investigations were carried out by the measurements cell count, dry mass, pH values and absorbance values.