Haematoccus pluvialis'in fotobiyoreaktörlerde üretimine etki eden parametrelerin optimizasyonu ve simülasyonu
Optimization and simulation of physical parameters effecting the production of haematococcus pluvialis in the photobioreactors
- Tez No: 169622
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ AKPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Haematococcus pluvialis, hidrodinamik stres, CMC, havalandrana hızı, Haematococcus pluvialis, hydrodynamic stress, CMC, aeration rate
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET Haematococcus pluvialis'in FOTOBİYOREAKTÖRLERDE ÜRETİMİNE ETKİ EDEN FİZİKSEL PARAMETRELERİN OPTİMİZASYONU VE SİMÜLASYONU ERİŞTÜRK, Seda Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Oğuz AKPOLAT Ekim 2005, 109 sayfa Bu çalışmanın amacı, Haematococcus pluvialis Flotow'un fotobiyoreaktörlerde üretimine etki eden fiziksel parametrelerin optimize edilerek, prosesin modellenmesidir. Yeşil bir mikroalg olan Haematococcus pluvialis'' m. kapalı fotobiyoreaktörlerde, yapay ışık kaynağı altında üretimi birçok etkene bağlıdır. Haematococcus pluvialis üretiminde göz önüne alman en önemli unsur hidrodinamik strestir. Özellikle; reaktöre beslenen havanın hızı, kültürün karıştırma şekli, CMC ilave edilmesi ile hidrodinamik stresin azaltılması, hücre boyutunun üremeye ve kültürün çökelme hızına etkisi gibi fiziksel parametreler incelenmiştir. Bu araştırmalar, hücre sayımı, klorofil a tayini, viskozimetre ölçümleri ile gerçekleştirilmiş olup, fotoğraflama ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OPTIMIZATION AND SIMULATION OF PHYSICAL PARAMETERS EFFECTING THE PRODUCTION OF Haematococcus pluvialis IN THE PHOTOBIOREACTORS ERİŞTÜRK, Seda MSc. in Bioengineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz AKPOLAT October 2005, 109 Pages The aim of this study is to simulate the production of Haematococcus pluvialis in photobioreactors by optimizing the physical parameters affecting the process. The production of the green alga Haematococcus pluvialis in closed photobioreactors under artificial light source, depends on many factors. The most important parameter in the production of Haematococcus pluvialis, is the hydrodynamic stress. Physical parameters such as; the rate of the air fed into the reactor, the mixing type, the reduction of the hydrodynamic stress by CMC addition, the effect of the cell size on the cell production and the flocculation speed of the culture, were investigated. These investigations were carried out by cell counting, chlorophyll a and viscosimeter determination, and also supported with photographs.