Toprak ısı pompaları düşey ısı değiştiricilerinde gerçekleşen ısı transferinin sayısal analizi
Numerical analysis of the heat transfer occurring in vertical ground heat
- Tez No: 169428
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF HEPBAŞLI, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak kaynaklı ısı pompalan, sonlu farklar yöntemi, dikey toprak ısı değiştiricileri, sayısal ısı transferi, Ground source heat pumps, Finite difference method, Vertical ground heat exchangers, numerical heat transfer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI DÜŞEY ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNDE GERÇEKLEŞEN ISI TRANSFERİNİN SAYISAL ANALİZİ ERKEK, Mehmet Yüksek Lisans Ten., Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Arif HEPBAŞLI Yrd.Doç. Dr. Hüseyin GÜNERHAN Haziran, 2005, 71 Sayfa Bu çalışmada toprak kaynaklı ısı pompalan dikey ısı değiştiricilerinde gerçekleşen ısı transferi bir bilgisayar programı yazılarak sayısal olarak modellenmiştir.. Çalışmada toprak kaynaklı ısı pompaları hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Isı transferini etkileyen boru içi akış, toprak özellikleri gibi parametrelere kısaca değinilmiştir. Sayısal yöntem olarak sonlu farklar metodu seçilmiş. Bu yönteme göre modelde kullanılan eşitlikler çıkarılmıştır. Deney sonucuyla modelin tahminlediği sonuç uyum göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT NUMERICAL ANALYSIS OF THE HEAT TRANSFER OCCURRING in VERTICAL GROUND HEAT EXCHANGERS ERKEK, Mehmet MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif HEPBAŞLI AsstDr. Hüseyin GÜNERHAN June 2005, 71 pages In this study, the heat transfer that occurs in vertical ground heat exchangers was modeled using finite difference method and a computer code for this model was developed. General information about ground source heat pumps was presented. Parameters such as flow in the pipes and soil thermal properties that affect the heat transfer were treated briefly. The necessary algebraic equations were derived according to the model. The results generated with the program showed good aggreement with the experimental result.