Graflarda merkezler ve uzaklıklara ilişkin kavramlar
Concepts related to centers and distances in graphs
- Tez No: 169436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Distance in graphs, center ratio, centroid ratio
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
III ÖZET GRAFLARDA MERKEZLER VE UZAKLIKLARA İLİŞKİN KAVRAMLAR GÜRSOY, Mehmet Ümit Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Pınar DÜNDAR Haziran 2005, 50 sayfa Günümüzde, stratejik öneme sahip merkezlerin; şehir içinde veya şehirler arası konumlan gerek zaman gerekse maliyetler açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu tür problemlerin incelenmesinde graf teori iyi bir model teşkil eder. Bu çalışmanın amacı acil servis problemlerine çözüm getiren uzaklık kavramlarını ele almak ve problemi çözen bir algoritma tasarlamaktır. Tezin birinci bölümünde konu ile ilgili açıklamalarda bulunulmuş, ikinci bölümünde ise graflarda çok önemli bir yere sahip olan uzaklık, merkez, merkezlik, medyan kavranılan ve graflann matrislerle modelleme yöntemleri gösterilmiştir. Özellikle bilgisayarda işlem yapma imkanı veren grafin matrisle ifade şekilleri büyük önem taşımaktadır. Üçüncü bölümde ise grafin bütün tepeleri arasındaki en kısa yolların bulunmasını sağlayan algoritmalardan Floyd- Warshall Algoritması örneklendirilerek verilmiştir. Dördüncü bölümde merkez oram ve merkezlik oranlan tanımlanmıştır. Uzaklıklar ile ilgili tüm hesaplamaları yapmak üzere tarafımızdan yazılmış bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Ayrıca bu bilgisayar programı yardımıyla özel graflarda merkez oram ve merkezlik oranlan incelenmiş, elde edilen bilgiler tablo halinde verilmiştir. Sonuç olarak özel graflann merkez ve merkezlik oranlan arasındaki bağıntılar genelleştirilmiştir. Beşinci bölümde ise program tanıtılmış ve kaynak kodlan verilmiştir. Anahtar Sözcükler : Graflarda uzaklık, merkez oram, merkezlik oram.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT CONCEPTS RELATED TO CENTERS AND DISTANCES IN GRAPHS GÜRSOY, Mehmet Ümit Msc in Mathematics Supervisor :Doç. Dr. Pınar DÜNDAR June 2005, 50 pages It is highly important in nowadays, the strategic centers in the cities and their positions according to the each other in terms of their financial status. In questioning the related problems graph theory is a perfect model. The aim of this study is to deal with distance concepts, analyzing emergency service problems and to plan an algorithm for solving the problem. In this thesis, the first part gives explanations about the project, the second part explains the important concept of centers, distances, centroids, medians and besides the modeling methods using matrices for graphs. Particularly, the expressing of graphs by means of matrices is very important which provides putting in computers. In the third section, Floyd- Warshall Algorithm is given which can find the shortest paths between the vertices in the graphs. In the fourth section, the ratios of centers and centroids are given. Meanwhile a special computer program is prepared to make all the computations related to distances. Besides this, by the help of this computer program the ratio of centers and centroids in the basic graph classes are examined, and the results are shown in tables. In conclusion, the relations between centers and centroids ratios in basic graph classes are generalized. In the fifth section, our computer program is given and the source codes for this program are added..