Algol türü örten çiftlerde yörünge dönemi değişimleri
Period changes of algol type eclipsing binaries
  1. Tez No: 169437
  2. Yazar: MEHMET MURAT AKÇALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DEVLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Eclipsing binaries, algol, W UMa
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET ALGOL TÜRÜ ÖRTEN ÇİFTLERDE YÖRÜNGE DÖNEMİ DEĞİŞİMLERİ AKÇALI, Mehmet, Murat Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEVLEN Mayıs 2005, 57 sayfa Bu tezde kısa dönemli Algol türü örten çift yıldız VV UMa' nın dönem değişimi incelenmiş ve ışık eğrisinin analizinin yapılması amaçlanmıştır. Kısa dönemli Algol türü örten çift yıldızların yapılarının belirlenmesi ve onların yıldız evriminin hangi aşamasında olduklarını belirlemek için dönem değişimleri ve çok renk analizi önem taşımaktadır. W UMa nın 1950 yılından bu yana yeni elde edilmiş dikine hız eğrisi yoktur. Dikine hız eğrisi Struve (1950) dan alınmıştır. Literatürdeki minimum zamanları ve elde edilen yeni minimum zamanlan kullanılarak dönem değişim analizi ve ışık eğrisinin çözümü yapılmıştır. Işık ölçüm gözlemleri Ege Üniversitesi Gözlemevi'nde Yük Eşleme Cihazı kullanılarak yapılmıştır. Wilson-Devinney yöntemi ile ışık eğrilerinin analizi yapılarak sistemin parametreleri belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Örten Çiftler, algol, W UMa.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PERIOD CHANGES OF ALGOL TYPE ECLIPSING BINARIES AKÇALI, Mehmet, Murat MSc. Thesis, Dept. of Astronomy and Space Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet DEVLEN May 2005, 57 pages In this thesis, we aimed to investigate the period change and also the analysis of the light curve of the short-period Algol type eclipsing binary star W UMa. Investigation of the period changes and the multi-color analysis are very important tools in order to determine the structure and the evolutionary phase of these short-period algol type eclipsing binaries. There is no new radial velocity curve of W UMa in the literature obtained since 1950. So, the radial velocity curve has been taken from Struve (1950). The analysis of the period change has been done by use of the minima times taken from literature and also the ones obtained during the course of this work. The light curve analysis has been done with the Wilson-Devinney code in order to obtain the parameters of the system based on the light curves obtained at Ege University Observatory using a Charge Coupled Device (CCD)