Klinik örneklerden izole edilen stafilokokların karşılaştırmalı yöntemlerle tür düzeyinde tanımlanması
Identification in species level with comparative methods of staphylococci isolated from clinical samples
  1. Tez No: 169435
  2. Yazar: NİHAL BALİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: S.aureus, coagulase, latex agglutination, deoxyribonuclease
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
V ÖZET Klinik Örneklerden İzole Edilen Stafilokokların Karşılaştırmalı Yöntemlerle Tür Düzeyinde Tanımlanması BALİ, Nihal Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. Sanver EKMEKÇİ Mayıs 2005, 62 sayfa Bu çalışmada, çeşitli klinik örneklerden (43 kan kültürü, 23 kateter kan kültürü, 18 yara sürüntüsü, 16 derin trakeal aspirasyon, 9 kateter ucu, 5 kateter giriş yeri sürüntüsü, 5 abse, 4 balgam, 3 burun sürüntüsü, 3 şant pompası, 2 idrar, 1 eklem aspirasyonu, 2 plevral sıvı) izole edilen ve stafilokok olarak tanımlanan 134 izolatın, Staphylocococcus aureus olarak tanımlanmasında tüp koagülaz, lam koagülaz, lateks aglütinasyon, deoksiribonükleaz (DNaz) yöntemleri kullanılmıştır. Tavşan plazmasıyla yapılan tüpte koagülaz testi altın standart olarak kabul edilmiştir. Stafilokok izolatlarından 102 tanesi tüp koagülaz testinde pozitif sonuç vermiş ve S. aureus olarak adlandırılmıştır. 32 stafilokok susu ise negatif sonuç vermiştir. 134 stafilokok izolatı aynı zamanda lam koagülaz, lateks aglütinasyon, DNazVI yöntemleriyle de çalışılmıştır. Tüp koagülaz ile lam koagülaz, tüp koagülaz ile lateks aglütinasyon, tüp koagülaz ile DNaz yöntemleri karşılaştırılarak, bu yöntemlerin özgüllük ve duyarlılıkları istatistiksel olarak hesaplanmıştır. Sırasıyla şu sonuçlar elde edilmiştir; %100, %97.05; %100, %99.01; %100, %95.09. Sonuç olarak, S.aureus'un tanımlanmasında altın standart olarak kabul edilen tavşan plazmalı tüp koagülaz kadar lam koagülaz, lateks aglütinasyon, DNaz yöntemlerinin de güvenilir, hasas ve doğru sonuçlar verdiği saptanmıştır. Her dört yöntemde laboratuvar koşullarına göre tercih edilebilir. Anahtar sözcükler; S.aureus, koagülaz, deoksiribonükleaz, lateks aglütinasyon
Özet (Çeviri)
VII ABSRACT Identification in Species Level with Comparative Methods of Staphylococci Isolated from Clinical Samples. BALi.Nihal Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Sanver EKMEKÇİ May 2005, 62 pages In this study, tube cogulase test, slide cogulase test, latex agglutination test and deoxyribonuclease (DNase) test were used to determine Staphylococcus aureus among 134 staphylococcus strains isolated from various clinical specimens (43 blood culture, 23 catheter blood culture, 18 wound swab, 16 deep tracheal aspiration, 9 catheter tip, 5 catheter swab, 5 pus, 4 sputum, 3 nose swab, 3 shunt pump, 2 urine, 1 joint aspiration, 2 pleural aspiration). Tube coagulase test using rabbit plasma were accepted as gold standard. 102 staphylococcus strains gave positive results in the tube coagulase test and named S. aureus. 32 staphylococcus strains gave negative results in the same test.The same strains were also tested with slide coagulase test, latex agglutination test and DNase test. Sensitivity and specifity ofvnı these tests were evaluated comparing tube coagulase and slide coagulase, tube coagulase and latex agglutination, tube coagulase and DNase. These results were obtained respectively; %100, %97.05; %100, %99.01; %100, %95.09. tn conclusion, slide coagulase, latex agglutination, DNase test were found to be sensitive and spesific as well as the gold standard tube coagulase test for determination of S.aureus strains. Each one of four methods can prefered according to laboratory conditions.