Kırsal kalkınmada kendine yardım grupları: Gödence köyü eylem araştırması
Self help ggoups in rural development: Gödence village action research
- Tez No: 169443
- Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, katılımcı kırsal değerlendirme, katılım, katılımcı yayım, kendine yardım grubu, eylem araştırması, kadın, ateş yanıldığı, armut, bağ, izmir, Rural development, participatory rural appraisal, participation, participatory extension, şelf help group, action research, women, fire blight, pear, vineyard, îzmir
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
V ÖZET KIRSAL KALKINMADA KENDİNE YARDIM GRUPLARI: GÖDENCE KÖYÜ EYLEM ARAŞTIRMASI DİNÇ, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA Mart 2005,213 sayfa Bu eylem araştırmasında, İzmir İli Seferihisar İlçesi Gödence Köyünde oluşturulan birer erkek ve kadın kendine yardım grubunda haftada bir yapılan oturumlarda çalışmalar sürdürülmüştür. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Gödence Muhtarlığı eylem araştırmasının uygulamalarını desteklemişlerdir. Kendine yardım grubuna kooperatifin yönetim kurulu üyeleri ve muhtar da dahil edilmiş ve grupta alınan eylem kararlarının köydeki diğer üreticiler tarafından daha çabuk benimsenmesi sağlamıştır. Ocak 2004'de başlayan grup çalışmaları yedi ay sürmüştür. Bu kısa süre içinde beş çiftçi toprak tahlili yaptırmış ve 16 kişi toprak tahlili yaptırma isteği ile muhtara başvurmuştur. Grup üyeleri ile birlikte köyde 27 kişi yerli tohum kullanarak sebze yetiştirmiş ve standart çeşitlerin üreticiyi güçlendirdiği görülmüştür. Köyde üreticiler bir çok yıldır özellikle armutlarda zarar yapan ateş yanıldığı hastalığını çevre kirliliğine bağlamakta idiler. Gruplarda konu ele alındıktan sonra, armutta ateş yanıldığı ile mücadeleyi zamanında ve gerektiği şekilde gerçekleştiren iki grup üyesi daha fazla verim ve gelir sağlamışlardır. Bağlarda külleme, salkım güvesi ve fidan dip kurduna karşı zamanındaVI ve dozunda yapılan gübreleme ve ilaçlamalar, geçen yıl %80 düzeyinde olan ürün kaybını %25 düzeyine indirmiştir. Bağlardaki bu uygulama köyde 25 kişi tarafından yapılmıştır. Köylülerin özsaygı ve özgüvenleri yükselmiştir. Sonuçlar etkili köy içi kurumların bulunduğu yörelerde kendine yardım gruplarının daha başarılı olabileceğini göstermektedir. Türkiye'de etkili katılımcı kırsal kalkınma ve katılımcı yayım çalışmaları için, yerel (köy ve ilçe düzeyinde) sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç vardır. Etkili sivil toplum kuruluşlarının yerel olarak bulunmadığı yerlerde katılımcı yaklaşımların kurumsallaşmasının daha güç olacağını söylemek mümkündür. Bu gibi yerlerde kendine yardım gruplarını sivil toplum kuruluşlarının ilk çekirdeği olarak kurmak ve geliştirmek gereklidir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ŞELF HELP GROUPS İN RURAL DEVELOPMENT : GÖDENCE VILLAGE ACTION RESEARCH DİNÇ, Zeynep MSc, Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA March 2005,213 pages in this action research öne men and öne women group have been formed in Gödence Village in Seferihisar County in izmir Province, and the sessions in groups have been carried. Gödence Agricultural Development Cooperative and Head of Gödence (muhtar) have supported the activities of action research. The members of the management board of cooperative and muhtar have been included to şelf help group, and this helped to the farmers for the quicker adoption of action decisions taken by the group. The activities of şelf help groups have been started at January 2004 and lasted seven months. in this short period, fîve farmers have göt their soil analysis results, and 16 farmers have applied to Muhtar for soil analysis. With groups members altogether 27 farmers have gro\vn vegetables with local standard varieties and it has been observed that this usage has empowered the farmers. For many years the farmers wrongly have perceived that the reason of fire blight disease which causes high production loss in pears, is mostly environmental pollution. After this topic has been put into group agenda and discussed, twoVIII members of the group have performed proper and timely pest management applications against fire blight and they have göt more yield and income. in tiıe vineyards last year 80% of the grape production has been lost due to grape powdery mildew, grape berry moth and flat headed wood borer, but this year timely chemical application and fertilization has been realized and the lost is only 25%. This pest management system in vineyards in the village has been realised by 25 farmers. Villagers self-respect and self-confidence have been enhanced. These results reveal that şelf help groups will be more successful where tiıere are effective local organisations. in Turkey for successful participatory rural development and participatory extension practices local NGOs (in village and county level) are needed. it can be said that the places where tiıere are no effective NGOs, tiıe institutionalisation of participatory approaches is not easy. in these places tiıe şelf help groups can be established and developed as a pre NGO.