Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemlerde oluşan harmoniklerin şebekeye etkileri ve bunların giderilmesi
The effects of harmonics produced by grid connected photovoltaic systems on the electrical network and reduction of them
- Tez No: 169442
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, şebekeye bağlı Fotovoltaik Sistemler, simülasyon, harmonik distorsiyon, Harmonic, grid connected Photovoltaic Systems, simulation, harmonic distortion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
V ÖZET ŞEBEKEYE BAĞLI FOTOVOLTAİK SİSTEMLERDE OLUŞAN HARMONİKLERİN ŞEBEKEYE ETKİLERİ ve BUNLARIN GİDERİLMESİ ÇELEBİ, Abdulvahid Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin ÇOLAK Nisan 2005, 173 sayfa Günümüzde kullanımı giderek artan Şebekeye Bağlı Güneş Pillerinin (Fotovoltaik Sistemlerin) şebekeyle etkileşiminden doğan sorunlardan biri olan Harmonikler simülasyon ortamında gerçek verilerden yola çıkılarak incelenmiştir. PV (Photovoltaic) Sistemlerin alternatif gerilime sahip şebekeye bağlanması için dc/ac çevirici olan inverterlerden yararlanılır. Kullanılan inverterler sebebiyle şebekeye verilen harmonik distorsiyonun şebekeyi, PV sistemin konumuna ve sayısına göre nasıl etkilediği bilgisayar ortamında simüle edilerek gözlemlenmiştir. Simülasyon sonuçlarına göre, ev tipi yüklerden oluşan ideale yakın bir şebekede PV Sistemlerin yol açtığı harmonik bozulma standartlarda belirtilen limitlerin altında kalmıştır. Ayrıca harmonik bozulmanın, PV Sistemlerin asıl kaynağa (transformatör) yakın yerleştirilmesiyle azaldığı görülmüştür. Buna ek olarak, gerilimde yaşanan artışların kontrol altına alınabilmesi için yine Fotovoltaik Sistemlerin hattın basma konulması uygun bir çözüm olarak karşımıza çıkar.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF HARMONICS PRODUCED BY GRID CONNECTED PHOTOVOLTAIC SYSTEMS ON THE ELECTRICAL NETWORK AND REDUCTION OF THEM ÇELEBİ, Abdulvahid MSc in Electrical-Electronics Eng. Supervisor: Prof. Dr. Metin ÇOLAK April 2005, 173 pages Nowadays, the use of grid connected PV (Photovoltaic) systems has become popular in many parts of the world. A large number of grid connected PV generators connected to the distribution network through PV inverters are potentially able to cause harmonic problems. In this thesis, using real data and simulation program on computer, harmonic problems of grid connected PV systems have been studied. PV (Photovoltaic) systems use inverters to connect distribution network that have alternative voltage. Harmonic currents generated by the PV systems may downgrade the quality of the electrical network and alter the performance of other electrical equipment. Therefore, the effects of harmonic distortion dependent on the location and number of the Photovoltaic systems have been investigated in simulation environment on computer. According to the results of the simulation, the harmonic distortions because of the PV generators are below the standards in a distribution network that has house loads which have no harmonic sources. Moreover if the Photovoltaic generators locate near the transformer, the harmonic distortion will become lower. In addition, installing the Photovoltaic systems close to the beginnings of the distribution lines to control high level in voltage in the distribution network can be a proper solution.