Tereyağı kalitesi üzerine farklı kültür kullanımının etkileri
Effects of using different cultures on quality of butter
  1. Tez No: 169444
  2. Yazar: MÜJGAN TUĞCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HARUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: tereyağı, fermente süt ürünleri, kültür, butter, fermented dairy products, culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
V ÖZET TEREYAĞI KALİTESİ ÜZERİNE FARKLI KÜLTÜR KULLANIMININ ETKİLERİ TUĞCU, Müjgan Yüksek Lisans Tezi, Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Harun R. Uysal Şubat 2005, 59 Sayfa Bu araştırmada tereyağı üretiminde farklı kültürlerin kullanımı ile üretilen tereyağlarının bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üç farklı kültür kombinasyonu ile aşılanacak olan krema hazırlanmıştır. Krema önce çift cidarlı kazanda eritilerek homojen hale getirilmiştir. Daha sonra + 4°C de depolanmıştır. Depolanan krema her bir kültür kombinasyonu ile tereyağı üretiminden önce pastörize edilmiş 18°C'ye soğutulmuştur. Her farklı kültür kombinasyonu ile % 3 oranında aşılanmıştır. 4°'C de 30 gün depolanan tereyağı örneklerinin depolamanın 1., 10., 20.ve 30. günlerinde fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucuna göre kullanılan farklı kültürlerin tereyağının asitlik,asit değeri, pH, diasetil ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. Duyusal özellikler dikkate alındığında yoğurt kültürü ile üretilen tereyağının en çok beğenilen tereyağı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF USING DIFFERENT CULTURES ON QUALITY OF BUTTER TU?CU, Müjgan Msc in Dairy Technology Supervisor : Prof. Dr. Harun R. UYSAL February 2005, 59 Page In this study, it was aimed to produce butter using different cultures and determine some characteristics of the produced butters. The cream which will be inoculated with three different combinations of cultures is prepared. First the cream is melted in a double walled boiler to became homogen and than cream was stored at +4°C. The cream was inoculated at ratio of %3 with different combinations of cultures. Samples were stored at +4 °C for 30 days and examined on daysl,10, 20 and 30 for chemical, microbiologic and organoleptic properties. According to the statistical analysis different culture combinations affected the acidity, free fatty acid, pH, amount of diacetil and also they affected organoleptic and microbiologic properties. The organoleptic evalution of the butter that made from yoghurt culture had been preferred.