Kanola yağı metil esterinin dizel motor performansı ve emisyonlarına etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental examine of performance and exhaust emission use of canola oil methyl ester in diesel engine
  1. Tez No: 169447
  2. Yazar: EROL İLERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNNUR KOÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Kanola Yağı Metil Esteri, Alternatif Yakıt, Biyodizel, Dizel Motoru, Canola Oil Methyl Ester, Alternative Fuels, Biodiesel, Diesel Engine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
V ÖZET KANOLA YAĞI METİL ESTERİNİN DİZEL MOTOR PERFORMANSI VE EMİSYONLARINA ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ İLERİ, Erol Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Günnur KOÇAR MAYIS 2005, 170 sayfa Sanayileşme ve teknolojinin hızla gelişmesi fosil yakıtlardan elde edilen petrol ürünlerine olan talebi artırmıştır. Fosil yakıtların rezervlerinin sınırlı olması ve yenilenemez bir kaynak olması nedeniyle özellikle otomotiv sektöründe alternatif yakıt arayışları son yıllarda oldukça hız kazanmıştır. Otomotiv sektöründe alternatif bir yakıt olarak bitkisel yağların kullanılması önemli yer oluşturmaktadır. 2003-2005 yıllan arasında E.Ü. Güneş Enerjisi Enstitüsünde yürütülen bu çalışmada kanola yağı metil esterinin alternatif bir yakıt olarak dizel motorlarda kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kanola yağı metil esteri dört silindirli, direkt enjeksiyonlu, turboşarjlı bir dizel motorda test edilmiştir. Yapılan motor performans ve emisyon testleri, kanola yağı metil esteri ve dizel yakıtının moment ve güç değerlerinin birbirine çok yakın olduğunu ve kanola yağı metil esterinin CO, CO2, NOx ve duman koyuluğu emisyonlanmn dizel yakıtına göre daha düşük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EXPERIMANTEL EXAMINE OF PERFORMANCE AND EXHAUST EMISSION USE OF CANOLA OIL METHYL ESTER IN DIESEL ENGINE İLERİ, Erol MSc in Solar Energy Institute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Günnur KOÇAR MAY 2005, 170 Pages Industrialization and technologies development have increased the demand to the petroleum products made by fossil fuels. But due to the fact that the fossil fuel reserves are limitted and unrenewable energy source, the search for alternative sources of fuel has accelerated in recent years especially in automotive sector. Use of vegetable oil as an alternative fuel is important for the automotive sector. The aim of the present study, conducted between the years 2003 and 2005 in E.U. Solar Energy Institute, use of possibility canola oil methyl ester as an alternative fuel in diesel engine. Canola oil methyl ester was tested in the four cylinders, direct injection turbocharger diesel engine. The engine performance test results showed that canola oil methyl ester and diesel fuel's measures of power and torque are similar and canola oil methyl ester emitted low CO, CO2, NOx and smoke density emissions compared to diesel fuel.