Tekstil fabrikalarında kullanılan suyun kalitesinin iyileştirilmesi
Optimization of water quality used in textile industry
- Tez No: 169446
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su özellikleri, dealkalizasyon, sodyumbikarbonat, su arıtma sistemleri, reverse osmos, Water properties, dealkalization, sodiumbicarbonate, water treatment systems, reverse osmosis systems
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
V ÖZET TEKSTİL FABRİKALARINDA KULLANILAN SUYUN KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ SAYIT, Güneş Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin ÖKTEM Nisan 2005, 197 sayfa Tekstil endüstrisinde kullanılan sulardan beklenilen özellikler suyun kullanıldığı yere göre değişmektedir. Bazen aynı işin farklı prosesleri için farklı kalitede su istenmektedir. Bu nedenle tekstilde kullanılacak su her fabrikaya göre değişmekte ve bu fabrikaların her biri mevcut su kaynaklan ve imkanlarına göre sorunlarını çözmeye yönelmektedir. Bazı fabrikalar sedimentasyon gibi basit bir ön işlemden sonra veya bazı ilave işlemler ile kullanılabilecek bol miktarda kaliteli suya sahiptir. Bazı fabrikalar ise suyunu nehir, kuyu veya şehir suyu gibi çeşitli kaynaklardan sağlamakta ve bunları en uygun olduğu yerde kullanmaktadır. Bu araştırmada; terbiye işletmelerinde kullanılan sularda bulunan bikarbonat iyonlarının özellikle reaktif boyamada nasıl bir etki yaptığı, bu etkinin giderilmesi için hangi yöntemlerin kullanılması gerektiği araştırılmıştır. Bu amaçla proje kapsamında suyun bikarbonat içeriğinin giderilmesi için literatürde bulunan yöntemler laboratuar ölçeğinde denenmiş, bu sistemlerden bazılarının kurulu bulunduğu işletmelerde incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OPTIMIZATION OF WATER QUALITY USED IN TEXTILE INDUSTRY SAYIT, Güneş MSc in Textile Eng. Supervisor: Doç. Dr. Tülin ÖKTEM April 2005, 197 pages The expected properties of water used in textile industry changes according to the process stages. Occasionally, in some parts of process different kinds of water is required. Therefore, water used in textile industry varies for each factory and these factories tend to solve then- problems with water according to available water sources and possibilities. In some cases, some factories can obtain water by simple preliminary treatments such as sedimentation or processing with some additives. On the other hand, certain mills provide operating water from water sources like river, wellhole and municipal water and then they use these water in adequate processes. In this study, the effect of bicarbonate ions in waters used in textile millson reactive dyeing and processes for elemination of these effects are examined. For this propose, the methods involve in literature were experimented in laboratory sized and investigations of these systems in some factories were done.