Dynamic simulation in chemical engineering and analysis of differential-algebraic models
Kimya mühendisliğinde dinamik simülasyon ve differansiyel-cebirsel modellerinin analizi
- Tez No: 169448
- Danışmanlar: PROF. DR. BENO KURYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik simülasyon, diferansiyel-cebirsel modeller, sert ve sert olmayan SDD'ler, DCD'ler, yüksek indeks, Rosenbrock yöntemi, Dynamic simulation, differential-algebraic models, stiff or non-stiff ODE's, DAE's, high-index, Rosenbrock method
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET KİMYA MÜHENDİSLİĞİNDE DİNAMİK SİMÜLASYON VE DİFERANSİYEL-CEBİRSEL MODELLERİN ANALİZİ KANTAŞLI, Şaban Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Beno KURYEL Mayıs 2005, 170 sayfa Birçok mühendislik uygulaması diferansiyel ve cebirsel denklemler kullanılarak modellenir. Bu tezin ana amacı, dinamik sistemlerin analizi ve mühendislik uygulamalarının matematiksel modellerinin kurulmasıdır. Bu tez, Sıradan Diferansiyel Denklemlerin (SDD) ve Diferansiyel- Cebirsel Denklemlerin (DCD) yapısal analizini, SDD ve DCD'ler ile gösterilen kimya mühendisliği sistemlerinin modellenmesini ve sayısal çözümlerini içerir. SDD ve DCD'lerin çözümlerinde kullanılan sayısal yöntemler incelenmiştir. Bunlardan bazıları türetilmiştir. Yöntemlerin kararlılık ve hata analizleri incelenmiştir. Sert (stiff) SDD'ler üzerinde çalışılmıştır. Yüksek indeksli DCD'ler incelenmiştir. İndeks indirgeme, kısıt kararlılaştırma (stabilization) ve uygun başlangıç değerlerinin bulunması gibi konular DCD'lerin analizinde önemli yer tutar. Uygulamalar bölümü model denklemlerinin oluşturulmasını, serbestlik derecesi analizini ve sayısal çözümleri içerir. Sert ve sert olmayan SDD'leri ve indeksi 1 olan DCD'leri çözen bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DYNAMIC SIMULATION IN CHEMICAL ENGINEERING AND ANALYSIS OF DIFFERENTIAL-ALGEBRAIC MODELS KANTAŞLI, Şaban MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Beno KURYEL May 2005, 170 pages Many engineering applications are modeled by systems of differential and algebraic equations. Main goal of this thesis is analysis of dynamic systems and mathematical modeling of engineering applications. This thesis mainly consists of structural analysis of Ordinary Differential Equations (ODE's) and Differential-Algebraic Equations (DAE's), and modeling and numerical solutions of chemical engineering systems represented by ODE's and DAE's. Numerical methods used for the solution of ODE's and DAE's were investigated. Some of them were derived. Stability and error analyses of the methods were studied. Stiff ODE's were investigated. Fundamental differences between DAE's and ODE's were explained. High-index DAE's were investigated. Index reduction, constraint stabilization and calculation of consistent initial values were the important parts of the analysis of DAE's. Applications section consists of the derivation of model equations, degrees of freedom analysis and numerical solutions. A computer program which solves stiff or non-stiff ODE's and DAE's of index- 1 was developed.