Uyarlanabilir küme örneklemesinde ön örneklem ölçümünün belirlenmesi
Determining the initial sample size in adaptive cluster sampling
  1. Tez No: 169449
  2. Yazar: OLCAY BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞANSLI ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptive cluster sampling, initial sample size
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET UYARLANABİLİR KÜME ÖRNEKLEMESİNDE ÖN ÖRNEKLEM ÖLÇÜMÜNÜN BELİRLENMESİ BOZKURT, Olcay Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Şanslı Şenol Haziran 2005, 91 sayfa Çalışmada, kitlenin büyüklüğü hakkında tutarlı bilgilerden yoksun küme örneklemesinin yetersizliklerini ortadan kaldırmak için Thompson'ın Uyarlanabilir Küme Örneklemesi (UKÖ) için ön örneklem ölçümü hakkında bir kriter geliştirilmiştir. UKÖ hakkında günümüze kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde ön örneklem ölçümünün keyfi seçildiği görülmüştür. Örneklem ölçümünün doğru seçilmesi tahmin edicilerin belirlemesi ve araştırmanın yürütülmesi açısından önemlidir. Tez çalışmasında, iki uygulamaya yer verilmiştir. İlk uygulamada türetilen veriler üzerinden ön örneklem ölçümüne ilişkin kriter belirlenmiş olup, ikinci uygulamada ise İzmir Körfezi' nde yapılan bir çalışmadan elde edilen Skeletonema costatum' a ait veriler üzerinde kriter uygulanmıştır. Anahtar sözcükten Uyarlanabilir küme örneklemesi, ön örneklem ölçümü.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINING THE INITIAL SAMPLE SIZE IN ADAPTIVE CLUSTER SAMPLING BOZKURT, Olcay MSc in Statistics Supervisor: Prof.Dr. Şanslı Şenol June 2005, 91 pages In this study, in order to prevent the inconsistent information that results from the cluster sampling, a criteria is developed for Thompson's Adaptive Cluster Sampling (ACS) for the initial sample size When the papers that use ACS are examined, it can be seen that the initial sample size is selected arbitrary. It is very important to choose the right sample size as this decision also affects the determination of the estimators and how the research is carried out In this thesis, two kinds of applications are conducted. In the first application, by using the derived data, the criteria regarding the initial sample size is determined. In the second application, this criteria is applied on to the Skeletonema costatum data which was obtained from a study that took place in Izmir Körfezi.