Yapay derilerin üretimi ve kaplama tekniklerinin mukayeseli olarak incelenmesi
Production of artificial leather and comparision of coating methods
- Tez No: 169457
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Deri, kaplama yöntemleri, yapay deri, Artificial leather, coating methods, leather
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
V ÖZET YAPAY DERI ÜRETİMİ VE KAPLAMA TEKNİKLERİNİN MUKAYESELİ OLARAK İNCELENMESİ YELDİYAR, Gülzinat Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özcan SARI Eylül 2005, 70 sayfa Bu tezde yapay deri üretiminde kullanılan polimerler, polimer katkı maddeleri, taşıyıcı tekstiller ve yapay deri üretim teknolojileri incelenmiştir. Doğal derilere alternatif olarak geliştirilmiş olan yapay deriler, insan sağlığına çevre açısından ele alınarak aralarındaki farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada ayakkabı sanayinde ve çanta üretiminde yaygın olarak kullanılan yüzlük, astarlık, spor ayakkabılık ve çantalık yapay derilerden temin edilen yapay deri örneklerinin bazı fiziksel özellikleri tesbit edilmiş ve elde edilen bulgular doğal deriden talep edilen değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PRODUCTION OF ARTIFICIAL LEATHER AND COMPARISION OF COATING METHODS YELDIYAR, Gülzinat MSc in Leather Eng. Supervisor: Prof. Dr. Özcan SARI September 2005, 70 pages In this thesis, the literature about artificial leather production has been compiled and carrier textiles, polymers, additives of polymer and coating methods of artificial leather have been investigated. The differences of artificial leathers which have developed alternatively for real leather have been explained view point of the health and environment. The physical properties of artificial leather uppers, linings, sport shoes and bags which were used in market of shoe and bag industries have been analized and the results of physical test methods have been compared with real leather minimum requirements.