bluetooth tabanlı AD-HOC ağlarda routing algoritmalarının analizi ve geliştirilmesi
Analysis and development of routing algorithims for bluetooth based AD-HOC networks
- Tez No: 169458
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RADOSVETA SOKULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bluetooth, Ad-Hoc ağlar, Bluetooth yönlendirme algoritmaları, BIuetooth, Ad-Hoc Networks, Bluetooth Routing Algorithms
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET BLUETOOTH TABANLI AD-HOC AĞLARDA ROUTING ALGORİTMALARININ ANALİZİ VE GELİŞTİRİLMESİ SAYAR, Nihat Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Radosveta SOKULLU Eylül 2005, 101 sayfa Bluetooth düşük maliyeti ve güç tüketimindeki avantajı ile kısa- mesafe ad-hoc ağlar oluşturmak için yeni bir kablosuz teknoloji sunmaktadır. Bu teknolojide uygun yönlendirme algoritmanın seçimi halen güncel bir konudur. Tez çalışmasında ad-hoc ağlar için mevcut yönlendirme algoritmaları ile Bluetooth tabanlı ad-hoc ağlar için uygun olan algoritmalar incelenmiştir. Çalışmamızda; Bluetooth tabanlı ad-hoc ağlarda yönlendirme işlemi için, DSR (Dynamic Source Routing) ve ZRP (Zone Routing Protokol'un) algoritmalarının avantajlı yönleri birleştirilmesi ve scatternet'i bir backbone (omurga) yapısı üzerine oturtularak kullanılmasının önerilmiştir. Scatternet yapışım bir omurga üzerinde kurulumu diğer bağlantı yönlendirmeli ad-hoc algoritmalara göre yönlendirme işleminin daha kolay olabileceği düşünüyoruz. Böylece haberleşme daha kontrollü ve gereksiz paket dolaşımı önlenmiş olur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS AND DEVELOPMENT OF ROUTING ALGORITHMS FOR BLUETOOTH BASED AD-HOC NETWORKS SAYAR, Nihat MSc in Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Radosveta SOKULLU September 2005, 101 pages Ad-hoc networks and especially Bluetooth based ad-hoc networks pose a lot of questions as far as networking layer protocols are concerned. Choosing the routing algorithm which performs best in a Bluetooth based ad-hoc network structure is still a hot research subject. In this thesis we propose a routing procedure for Bluetooth based ad-hoc networks which incorporates some advantanges of DSR (Dynamic Source Routing) and ZRP (Zone Routing Protocol). Main advantages of the structure are the fact that it minimizes the energy consumption, very important for the Bluetooth devices, and provides efficient use of the network bandwidth maximizing the performance of the routing procedure.