Değişik köklendirme ortamlarının 'Ayvalık Yağlık' zeytin çeşidi çeliklerin köklenmesi üzerine etkileri
Effects of different rooting media on rooting of cuttings of' 'Ayvalık Yağlık' olive cultivar
- Tez No: 169456
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELMAS ÖZEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, çelik, köklenme, ortam, Olive, cutting, rooting, media
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET DEĞİŞİK KÖRLENDİRME ORTAMLARININ 'AYVALIK YAĞLIK' ZEYTİN ÇEŞİDİ ÇELİKLERİNİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ BAŞER, Suna Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Elmas ÖZEKER Temmuz 2005, 89 sayfa Bu araştırmada Ayvalık Yağlık zeytininin yan odun çeliklerinin köklenmesi üzerine 25 farklı substrat ortamının etkisi incelenmiştir. Ortam olarak kum, perlit, ponza, kaya yünü, oasis, torf, çam kabuğu, vermikulit ve granül polistiren gibi maddeler saf ya da belli oranda karışım halinde kullanılmıştır. İki farklı yılın (2003-2004) ekim ayında alınan yapraklı çelikler, 4000 ppm sıvı indolbutirik asit (IBA) uygulanarak, alçak tünel şişleme ünitesinde köklendirilmiştir. Çeliklerin köklenme özellilerinin yıllara göre önemli farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Çeliklerde en yüksek köklenme oram (% 100) ve görsel değerlendirme puanı (5), birinci yılda, oasiste elde edilmiştir. Perlit- vermikulit 1:1 ortamında, her iki yılda da % 95 oranında köklenme elde edilmiştir. Bunun yanı sıra, en yüksek kök adedi (10.8), kök uzunluğu (47.0 mm), kök yaş/kuru ağırlıkları (382.0/48.3 mg) ve sekonder kök sayısı da (13.0) ikinci yılda aynı ortamda saptanmıştır. Kaya yünü ortamında, iki farklı yılda sırasıyla % 98.3 ve % 93.3 oranında köklenme, göreceli olarak yüksek kök adedi (9.9 ve 5.9) vegörsel değerlendirme puanlan (4.9 ve 4.9) elde edilmiştir. Ayrıca, yıllara bağlı olarak, kum-perlit 1:2 ve torf-polistren 2:1 ortamlarında da köklenmenin % 90'ın üzerinde olduğu saptanmıştır. Saf olarak kullanılan kum ve torf köklenme üzerinde olumsuz etkide bulunmuştur. Torfun vermikulitle olan karışımları ise köklenmeyi önemli düzeyde arttırmıştır. Saf çam kabuğu özellikle çeliklerin kök uzunluklarında artışa neden olmuş, ancak kabuğun torf ve perlitle olan karışımları, çam kabuğuna kıyasla köklenmede azalmaya neden olmuştur. Ancak, kabuğun fiziksel yapısının iyileştirilmesiyle zeytin çeliklerinde başarıyla kullanılma potansiyeli bulunabilir. Her iki yılda da birbirine yakın ve çok yüksek köklenmenin elde edildiği perlit- vermikulit 1:1 ortamının zeytin celilerinin köklendirilmesinde üstün nitelikli bir ortam olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra, kaya yünü, torf-polistren 2:1 ve kum-perlit 1:2 ortamlarının da, zeytin celilerinin köklendirilmesinde iyi birer ortam seçeneği olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT ROOTING MEDIA ON ROOTING OF CUTTINGS OF 'AYVALIK YA?LIK' OLIVE CULTIVAR BASER, Suna MSc in Horticultural Sci. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Elmas ÖZEKER July 2005, 89 pages In this research, effects of 25 different substrate media on rooting of semi-hardwood cuttings of 'Ayvalık Yağlık' olive were studied. Substrates such as sand, perlite, pumice, rockwool, oasis, peat, pine bark, vermiculite and polistyrene beads were used as pure or in volumetric mixtures in certain rates. Leafy cuttings were collected in two consecutive years (2003-2004), in October and treated with 4000 ppm indolebutyric acid (IBA) as quick dip. Then, they were rooted in low tunnel under mist. The rooting characteristics of the cuttings significantly varied depending on years was predicted. The highest percent rooting (100 %) and visual rating (5) in cuttings were obtained in oasis in the first year. In perlite-vermiculite 1:1 medium, 95 % rooting was obtained in two consecutive years. Besides, the highest root number (10.8), root lenght (47.0 mm), root fresh/dry weights (382.0/48.3 mg) and secondary root number (13.0) of experiments were also determined in same medium in the second year. In rockwool, 98.3 % and 93.3 % rooting, relatively highnumber of roots (9.9 and 5.9) and visual ratings (4.9 and 4.9) were obtained in two successive years. Also, in sand-perlite 1:2 and peat- polistyrene 2:1 more than 90 % rooting percentages were predicted according to years. Pure sand and peat negatively affected the rooting of cuttings. But peat-vermiculite mixtures were remarkably increased the rooting. Utilization of pure pine bark gave rise to increases particularly in root lenghts, while the mixtures of bark with peat or perlite were decreased the rooting. However, pine bark appears to be a potentially good medium for olive cuttings, if its physical properties would be modified. It was concluded that perlite- vermiculite 1:1 medium which gave constantly high rooting values in both years was a superior medium in rooting the olive cuttings under mist. Furthermore, rockwool, peat- polistyrene 2:1 and sand-perlite 1:2 media might also be the proper medium alternatives for root formation in olive cuttings was thought.