İnternet üzerinde hareketli görüntü nakli için veri sıkıştırma ve uyarlama
Compressing video for quality adaptive streaming over the internet
- Tez No: 169463
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: H.264, kalite uyarlamalı video akışlandırma, anahtarlama çerçevesi, H.264, quality adaptive video streaming, switching frames
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnternet günümüzde hızla gelişmekte ve büyümektedir. Web üzerindeki çoklu ortam araçlarına olan talebin artması nedeniyle, internet üzerinden video akışlandırma sistemleri önem kazanmıştır. Bu önem, akademik ve ticari alanda video akışlandırma ile ilgili bir çok çalışma yapılmasına neden olmaktadır. Tez çalışması kapsamında, H.264 standardı ile kodlanmış video verisi ile Internet üzerinden video akışlandırma çalışması gerçekleştirilmiştir. Sistem, uyarlamalı video akışlandırma yapan sunucu ve istemci bileşenlerinden oluşmaktadır. Kalite değişimi için ilk defa H.264 standardında tasarlanan anahtarlama çerçeveleri kullanılmıştır. Unix/Linux işletim sistemi tabanlı makinalar için hazırlanan programlar, C programlama dili ile yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet is rapidly growing up. Because of the increasing demand for multimedia information on the web, video streaming applications over the internet gained importance. This, in turn, leaded to an increase in research on video streaming in academia both in universities and companies. In this thesis, a quality adaptive video streaming application over the Internet for H.264 video stream is developed and implemented. The system has a client-server architecture in which server adapts quality according to the feedback received both from the network and the client. Switching frames are initially designed in H.264 standard and used for switching quality in this thesis. Server and client programs are written in C and developed for Unix/Linux operating systems.