İnternet üzerinde hareketli görüntü nakli için uçtan uca kullanılabilir bant genişliği ölçümü
End-to-end available bandwidth measurement for video streaming applications over internet
  1. Tez No: 149731
  2. Yazar: KORAY ANAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılabilir bant genişliği, aktif inceleme, görüntü nakli, Available Bandwidth, active probing, video streaming
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET İNTERNET ÜZERİNDE HAREKETLİ GÖRÜNTÜ NAKLİ İÇİN UÇTAN UCA KULLANILABİLİR BANT GENİŞLİĞİ ÖLÇÜMÜ ANAR, Koray Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan TUNALI Haziran 2004, 82 sayfa Günümüzde İnternet hızla gelişmekte ve büyümektedir. Bunun sonucu olarak da kaliteli servis ihtiyacı giderek artmaktadır. İnternet üzerinde büyük miktarda veri nakli için kaliteli servis sağlayabilmenin gereksinimlerinden biri de kullanılabilir bant genişliğiyle (available bandwidth) doğru orantılı olarak veri nakletme ve bunun sonucu paket kayıplarım en aza indirmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında; İnternet üzerinde hareketli görüntü nakli için uçtan uca (end-to-end) kullanılabilir bant genişliğini tahmin eden bir yöntem gerçekleştirilmiştir. Uygulanan algoritma,“Paket Çifti Teknikleri”olarak bilinen yöntem esas alınarak geliştirilmiştir ve istemci ve sunucu olarak iki farklı bilgisayar üzerinde çalışmaktadır. Sunucu tarafından belirli periyotlarla yollanan aktif inceleme (probing) paketlerinin zaman aralıkları arasındaki değişimlerin Ölçülmesi sonucu hesaplanan kullanılabilir bant genişliği istemci tarafından sunucuya geri yollanmaktadır. Algoritma tek başına İnternet üzerinde ve İnternet üzerinden veri nakleden programlarla birlikte çalıştırılabilmektedir. Program kullanıcı seviyesinde C dili kullanılarak Unix/Linux platformu için hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT END-TO-END AVABLABLE BANDWTOTH MEASUREMENT FOR VTOEO STREAMING APPLICATIONS OVER INTERNET ANAR, Koray MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan TUNALI June 2004, 82 pages Due to rapid growth and widespread use, there is an increasing demand for quality of service on the Internet. One of the service quality measures is the need for adjusting the volume of data to be transmitted according to the available bandwidth which, in turn, minimizes packet losses. In this thesis; an end-to-end available bandwidth measurement for video streaming applications over the Internet is developed and implemented. The algorithm developed is based on the so called“Packet Pair Technique”and has a client-server architecture. Active probing packets are periodically injected to the network by the sender and the client calculates the available bandwidth by measuring the space changing between consecutive packets and then sends results back. The algorithm can work alone on the Internet and within the data streamers transmitting data over Internet. The program is developed using C language for Unix/Linux platform at the user level.