Natural products and importance of biological activities of Orobanche cernua (Orobanchaceae)
- Tez No: 169462
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Orobanche cernua, steroidal glikozit, fenilpropenoid glikozit, faydalı yağ asitleri, biyolojik ve antioksidan aktivite, Orobanche cernua, steroid glycoside, phenylpropanoid glycoside, essential fatty acids, biological and antioxidant activity
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET TÜRKAY, Elçin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL Ağustos 2005, 100 sayfa Orobanche cernua (Orobanchaceae) bitkisi kurutulup öğütüldükten sonra kimyasal ve aktivite çalışmaları yapıldı. İzolasyon ve saflandırma işlemleri sonrası bir fenilpropenoid glikozit, bir steroidal glikozit ve bir steroidal aglikon olmak üzere üç doğal bileşik elde edildi. Ayrıca metillenen hekzan ekstresinin GC ve GC-MS analiz sonuçları içerdiği yağ asitleri açısından incelendi. Saf olarak elde edilen bileşiklerin yapılarının belirlenmesinde çeşitli kimyasal, spektroskopik [İR, UV, NMR (ID ve 2D), Kütle] ve kromatografik yöntemler kullanıldı. Bu spektroskopik ve kromatografik veriler yorumlandıktan sonra bileşiklerin spesifik çevirme açılan ölçüldü. Yapılan çalışma sırasında elde edilen ekstrelerin (MeOH, Hekzan, CH2O2, BuOH ve H2O) antimikrobiyal aktiviteleri, agar-disk difüzyon yöntemiyle, çeşitli bakteri ve mantarlara karşı incelendi. Gentamisin referans antibiyotik olan kullanıldı. Ayrıca Bileşik l'in DPPH yöntemi ile antioksidan aktivitesi hesaplandı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TURKAY, Elçin Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL August 2005, 100 pages Botanically examined, dried and grinded plant material of Orobanche cernua (Orobanchaceae) was studied by means of its chemical components and their activity properties. After the isolation and purification experiments 3 natural products were found from witchweed germination. These are phenylpropanoid glycoside, a steroid glycoside and steroid aglycone. Additiononally, hexane extract was examined its essential fatty acid contents using GC and GC-MS techniques. The structure of these compounds were determined using different chemical, chromatographic and spectroscopic [IR, UV, NMR (ID and 2D), and Mass] methods. After these, the specific rotations of the isolated compounds were measured. Antimicrobial activity of each extract (MeOH, Hexane, CH2CI2, BuOH, and H2O) was examined against selected bacteria and fungi comparing with Gentamycine as reference, by agar-disc diffusion method. In addition to these, the antioxidative effects of compound 1 was evaluated by DPPH methods.