Katalizör varlığında antikoksidan özellikteki α-tokoferolün fotooksidasyonunun incelenmesi
The study of the photooxidation of α-tocopherol as an antioxidant in the presence of catalysts
  1. Tez No: 169479
  2. Yazar: PINAR BASKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRCAN DİNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotodegradasyon, TİO2, ZnO, Celite 535, ksenon lambası, yoğunlaştırılmış güneş ışığı, sahra tozu, antioksidan, a-tokoferol, a- tokoferol asetat, Photodegradation, a-tocopherol, a-tocopherol acetate, ZnO, TİO2, Zeolite, Celite 535, sahra dust, antioxidant, Xenon lamp, concentrated solar light
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET KATALİZÖR VARLIĞINDA ANTİOKSİDAN ÖZELLİKTEKİ a- TOKOFEROLÜN FOTOOKSİDASYONUNUN İNCELENMESİ BASKIN, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Bircan DİNDAR 'ΣTOns&-, 2005, 84 sayfa Bu tezde, önemli bir antioksidan olan a-tokoferolün, etanolde ve sulu ortamda, yan iletken fotokatalizörler varlığında, fotokimyasal olarak parçalanması incelenmiştir. a-Tokoferol içerikli yiyecek ve içeceklerde, ayrıca a-tokoferol (asetatı) içeren, yaşlanmayı geciktirici ve güneşten koruyucu kozmetik ürünlerinde, bu antioksidanın ışık altında koruyuculuğunu ne kadar süreyle devam ettirdiği fikrinden hareketle bu çalışma gerçekleştirilmiştir. a-Tokoferolün, titanyum dioksit (TİO2), çinko oksit ( ZnO) ve doğal madde olan 30 (im sahra tozu ve celite 535 ile ksenon lambası ve yoğunlaştırılmış güneş ışığı altoda parçalanmasına çalışıldı ve ışık ile parçalanma miktarları UV-VIS absorpsiyon spektrofotometresi ve PTI Fluoresans Spektrofotometresi ile izlendi. Ayrıca GC-MS ve HPLC analizleri yapıldı. Çalışma sonrasında, bu fotokatalizörlerin, fenolik bileşiklerin parçalanmasında etkin rol aldığı, ancak a-tokoferolün katalizörsüz ortamda da belli oranlarda parçalandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE STUDY OF THE PHOTOOXTOATION OF a- TOCOPHEROL AS AN ANTIOXIDANT IN THE PRESENCE OF CATALYSTS BASKIN, Pınar M.Sc. Thesis, Solar Energy Institute, Ege University Supervisor: Assistant Prof. Dr. Bircan DÎNDAR JyA^. 2005, 84 pages The purpose of this study is to explore the stability of a- tocopherol, a- Tocopherol is used in many foods and drinks and a- tocopherol acetate is used in cosmetic products that are mostly antiaging creams and sun protectors. Our thesis is that, how long the protective effect of this antioxidant will take under the light. The a- tocopherol was degraded with TİO2, ZnO, Celite 535 and 30 urn natural zeolit under both xenon lamp and condensed sunlight. The quantities of degradation have been observed by UV- Visible absorption spectrophotometer and also by PTI Fluoresans Spectrophotometer. GC- MS and HPLC analysis have been made. As a result of this study, it is observed that the photocatalysts have an efficient role to degrade the a- tocopherol. On the other hand, a-tocopherol and its acetate have also been degraded to some extend without using any photocatalysts.