Çok etmenli sistemlerde test yönelimli programlama için bir ortam tasarımı
Design of an environment for test driven development in multi-agent systems
  1. Tez No: 169480
  2. Yazar: SİBEL ÖZTUNA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: multi-agent system, planning, test driven programming, JUnit, SEAGENT
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET ÇOK ETMENLİ SİSTEMLERDE TEST YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA İÇİN BİR ORTAM TASARIMI ÖZTUNA, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Rıza Cenk ERDUR Ağustos, 2005, 92 Sayfa Bu tezde, çok etmenli sistemlerin test yönelimli geliştirilebilmesini destekleyecek bir test ortamının tasarımı ve gerçeMeştirimi anlatılmaktadır. Bu test ortamı, planların geliştirilmesini kolaylaştırmak, planları doğrulamak, amaçlanan biçimde çalışmasını garantilemek ve plan geliştirme süresini kısaltmak gibi yararlar sağlamaktadır. Test ortamım gerçekleştirmek amacıyla, test yönelimli programlama yaklaşımınm Java için geliştirilen çerçevesi JUnit genişletilmiş ve SEAGENT etmen çerçevesine entegre edilmiştir. Bu sayede Java programlama dili için yaygın kullamlan yazılım geliştirme ortamları içerisinde bulunan JUnit desteğinden yararlanılmış olmaktadır. Standart JUnit arayüzünün kullanılabilir olmasının yanında, bu arayüzün özelleştirilmiş ve genişletilmiş biçimi test aracına eklenerek, hataya özgü mesajların rahatça izlenebileceği bir ortam sağlanmıştır. Bu çalışma, geleneksel çok etmenli sistem geliştirme yaklaşımlarına alternatif olabilecek test yönelimli bir yöntemin yolunu açmaktadır. Anahtar sözcükler : çok etmenli sistem, planlama, test yönelimli programlama, JUnit, SEAGENT
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN OF AN ENVIRONMENT FOR TEST DRIVEN DEVELOPMENT IN MULTI-AGENT SYSTEMS ÖZTUNA, Sibel MSc in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza Cenk ERDUR Agust, 2005, 92 Pages In this thesis, design and implementation of a test environment that has been built to support test driven development of multi-agent systems is explained. Using this test environment, development of plans can be eased, plans can be validated, plan flows can be guaranteed, and the plan development time can be shortened. In the implementation process of the test environment, a well- known testing framework for Java, called JUnit, is extended and integrated to the SEAGENT agent framework. Built-in JUnit support of popular integrated development environments for Java programming language is an advantage of using such an approach. In addition to the use of the standard JUnit interface, an extended interface is also created to view the specialized failure messages. This study introduces a test driven approach for multi-agent system development, which can be considered as an alternative to the traditional multi-agent system development methodologies.