Yol inşaatlarında sıkıştırılmış zeminlerin kontrol parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of compacted soil control parameters in highway constructions
  1. Tez No: 169481
  2. Yazar: EMRAH GEDÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirme yöntemleri, Kompaksiyon, Kum konisi deneyi, Nükleer deney, Yapay sinir ağlan, Istatiksel yöntemler, Field improvement methods, Compaction tests, Sand cone test, Nuclear gauge test, Artificial neural networks, Statistical methods
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
V ÖZET YOL İNŞAATLARINDA SIKIŞTIRILMIŞ ZEMİNLERİN KONTROL PARAMETRELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ GEDÜK, Emrah Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Selim ALTUN Ağustos 2005, 133 sayfa Bu tez çalışmasında, yapay sinir ağları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak, belirli bir bölgedeki kum konisi ve nükleer deneyler sonucunda elde edilen kuru birim hacim ağırlık, su muhtevası ve sıkışma yüzdesi verilerinin karşılaştırılması suretiyle deneylerin güvenilirliği araştırılmıştır. Bu çalışmada ana hedef, yapay sinir ağlan ve istatistiksel yöntemlerin zemin parametreleri üzerinde denenmesi ve en doğru sonucu veren deney yönteminin saptanmasıdır. Bu doğrultuda öncelikle ilgili deneyler anlatılmış, sonra da yapay sinir ağlan ve istatistiksel yöntemlere ait analiz sonuçlan araştınlmıştır Son bölümde ise arazi çalışması sonucunda elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktanlarak, yapay sinir ağlan ve istatistiksel yöntemlerin karşılaştırması yapılmış ve elde edilen sonuçlar ile hangi yöntemin daha kararlı neticeler verdiği açıklanarak, ileriki çalışmalarda kullanacak olan araştırmacılara yarar sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF COMPACTED SOIL CONTROL PARAMETERS IN HIGHWAY CONSTRUCTIONS GEDÜK, Emrah MSc. in Civil Engineering Supervisor: Ass. Prof. Selim ALTUN August 2005, 133 pages In this thesis, a comparison of field tests results was taken up for the reliability of sand cone test and nuclear gauge test was researched using artificial neural networks and statistic methods. The main target of this project was to test dry unit weight, water content and compression index parameters and find out the more appropriate solution via artificial neural networks and statistic methods. For this goal, first related tests were described, and then explanatory information about artificial neural networks and statistic methods were presented to the reader. In the last part of the study, data taken from field tests were transferred to the computer, comparison of the artificial neural networks and statistic methods were made; with the stability of results steadiest method was found out and represented to researchers for their future investigations.