İmmobilize circinella sp. hücreleri ile lipaz üretimi ve optimizasyonu
Production and optimization of lipase by immobilisedcells of circinella sp
- Tez No: 169511
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KILINÇ, Y.DOÇ.DR. İHSAN YAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal lipaz, Circinella sp, hücre immobilizasyonu, aljinat, kitosan, kesikli üretim sayısı, Microbial lipase, circinella sp, immobilisation of cell, alginat, chitosan, batch-number
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET İMMOBİLİZE CIRCINELLA sp HÜCRELERİ İLE LİPAZ ÜRETİMİ VE OPTİMİZASYONU BARKUT, Yusuf Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez yöneticüeri: Yrd.Doç.Dr. AH KILENÇ ve Yrd.Doç.Dr. İhsan YAŞA Eylül 2005, 51 sayfa Lipaz (Triaçil gliserol ester hidrolaz, E.C 3.1.1.3), sulu ortamlarda yağlan hidrolizleyerek monogliserid, digliserid, serbest yağ asitleri ve gliserol oluşumunu katalizlerken organik ortamlarda gliserol ve yağ asitlerinden açilgliserol oluşumunu katalizlemektedir. Lipazlar, hayvanlardan, bitkilerden ve mikroorganizmalardan elde edilirler. Mikrobiyal lipazların çoğu hücre dışına yani ortama sahndığmdan, bitki ve hayvanlardan elde edilen lipazlara göre daha stabildirler ve daha ucuza elde edilirler. Bu nedenle endüstride geniş uygulama alam bulmuşlardır. Mikrobiyal üretimler genellikle serbest veya immobilize hücreler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Hücrelerin immobilizasyonu fiziksel tutuklama veya mikrobiyal hücrelerin lokalizasyonuyla gerçekleştirilir. Sonuç olarak immobilizasyonla enzim üretimi artar ve hücrelerin üretim ortamından kolayca ayrılması lipaz saflaştırma operasyonunun basite indirgenmesini sağlar ve enzim maliyetini azaltır. Bu çalışmada, sekiz farklı fungus türü, lipaz üretimleri bakımından incelendi ve en iyi lipaz üreticisi olarak tespit edilen Circinella sp. nın sporları kalsiyum aljinatta immobilize edildi. Aljinat boncuklan, farklı konsantrasyonlardaki steril aljinat çözeltisinin farklı spor sayısı süspansiyonuyla kanştuıhp 0.2 M steril Cd£\z.2YhO çözeltisi içine damlatılmasıyla gerçekleştirildi. Oluşturulan boncuklar 1 saat sonra dekante edildi ve steril saf suyla birkaç kez yıkandıktan sonra üretim ortamına ilave edildi. En uygun aljinat ve spor konsantrasyonubelirlendikten sonra kitosanla kaplama yapıldı ve indükleyici ajan cinsi ve miktarı, optimum süre gibi gerekli parametreler incelendi. Daha sonra ise kesikli kültür sayışım artırmak için çeşitli stabilite artıran çapraz bağlayıcılar denendi. Lipaz aktivitesi p-mtrofenüpalrnitat (pNPP) sübstratı kullanılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT PRODUCTION AND OPTIMIZATION OF LD7ASE BY IMMOBILISED CELLS OF CIRCINELLA sp BARKUT, Yusuf Master of Science Thesis, Biotechnology Department Supervisors: Assos. Prof. Ali KILINÇ and Assos. Prof. İhsan YAŞA September, 2005, 51 pages Lipases (triacyl glycerol ester hydrolase, EC 3.1.1.3) catalyse the hydrolysis of fats to produce monoglycerides, diglycerides, free fatty acids and glycerol. These reactions are reversible so that lipases also catalyse the formation of acylglycerols from glycerol and fatty acids. Lipases occur in animals, plants and microorganisms. Microbial lipases have a broad spectrum of industrial applications as they are more stable compared with plant and animal lipases and they can be obtained cheaply. Microbial products are usually obtained from free or immobilized cells. Immobilization of cells can be considered as physical confinement or localization of microbial cells. So it provides higher yields of enzyme activity after immobilization, eliminates enzyme purification and extraction steps, and lower effective enzyme cost In this study, spores of Circinella sp., which has been, chosen after the screening eight fungus species by higher lipase yield, were immobilized in calcium alginate. Preparation of alginate beads was made by drop wise technique, different concentrations of sterile alginates solutions and spore suspensions were mixed well and this slurry was added drop wise to 0.2 M sterile CaCİ2.2H20 solution. After lh the resulting beads were decanted, washed repeatedly with sterile distilledwater and were transferred to the production medium. After the optimum alginate and spore concentrations were determined, beads were coated with chitosan and parameters such as types of inducers with various concentrations and optimum time were studied. After that, to increase the batch number, different types of stabilizators which were used as cross- linking agent were examined. Lipase activity was determined by using the/?-ni1rophenylpalmitate (pNPP) as substrate.