Development of optical sensor for magnesium determination and molecular imprinted polymer for chloramphenicol
Magnezyum tayini için optik sensor geliştirilmesi ve kloramfenikol için moleküler baskılı polimer
- Tez No: 169510
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN YENİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Optik sensör, Absorbansa dayalı sensörler, sol-gel, magnezyum tayin yöntemleri, xylidyl blue-I, moleküler baskılama, moleküler baskılı polimerler, moleküler tanıma, kloramfenikol, Optic Sensor, Absorbance based sensing, sol-gel, the determination methods of magnesium, xylidyl blue-I, molecular imprinting, molecularly imprinted polymers, molecular recognition, chloramphenicol
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
V ÖZET MAGNEZYUM TAYINI İÇİN OPTİK SENSOR GELİŞTİRİLMESİ VE KLORAMFENİKOL İÇİN MOLEKÜLER BASKILI POLİMER BÖLÜM I: Etil Selüloz ve Sol-Gel Matrikslerde immobilize Edilmiş Xylidyl Blue-I ile Hazırlanmış Optik Magnezyum Sensörû Oluşturulması BÖLÜM H: Kloramfenikol Tayini için Moleküler Baskılı Polimer Tekniği ile Optik Sensor Geliştirilmesi ve Önderiştirme Çalışmalarının Yapılması TOPOYAN, Elif Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Yöneticisi: Prof. Dr. Berrin YENİGÜL Eylül 2005, 92 Sayfa İlk bölümde; Etil Selüloz ve Sol-Gel matrikslerde immobilize edilmiş iyonofor Xylidyl Blue-I ile optik magnezyum sensörü hazırlanmıştır. Hazırlanmış bu membranlar iyon değiştirme mekanizmasını temel alarak çalışmaktadır. Sensör; pH 9 tamponuyla hazırlanmış magnezyum iyonları içeren çözeltilerde 10“3 den 10”7 M' a kadar geniş bir aralıkta tekrarlanabilir olarak yanıt verir ve yanıtlama süresi 1 dakikanın altındadır. Hazırlanan optik sensörlerin; ~ pH 2 asit çözeltisinde bekletildikten sonra, bazik ortamda hazırlanan 10"3 MMg(NC>3)2 çözeltisine verdiği absorbans değişikliği okunarak rejenerasyon çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarda dördüncü rejenerasy ondan sonra sensörün magnezyum iyonlarına verdiği sinyalde % 1 azalma gözlenmiştir. İkinci bölümde; dimetil aminoetil metakrilat (DMAEM) monomeri, etilen glikol dimetakrilat (EGDMA) çapraz bağlayıcı ajam ve Kloramfenikol (CAP) kalıp molekülü kullanılarak; özellikle CAP molekülünü bağlama yeteneğine sahip moleküler baskılı polimerler hazırlanmıştır. Görünür bölgede çalışabilmek amacıyla CAP molekülüne Metil kırmızısı bağlanmış (CAP-MR) ve moleküler baskılı polimerler (MIP) oluşan bu kompleks çözeltisi ile doyurulmuştur. Oluşan CAP-MR- MBP'ler analizlenerek, CAP molekülü ile yer değiştirme tepkimesine girerek açığa çıkarılan CAP-MR ile dolaylı tayin yönteminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Moleküler baskılama çalışmalarında en iyi sonuç; 1 :2 monomer - kalıp molekül oranında, dimetil aminoetil metakrilat fonksiyonel monomer ve tetrahidrofuran çözgen olarak kullanıldığında elde edilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki; sentezlenmiş olan moleküler baskılı polimerler, baskılı olmayan polimerlerle karşılaştırıldığında Kloramfenikol bağlama kapasitesi oldukça yüksektir. Hazırlanan Kloramfenikol baskılı polimerler (CAP-MIP) ayırma çalışmalarında kullanılmıştır. Bunun yam sıra hazırlanan bu polimerler ile optik sensör denemeleri de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DEVELOPMENT OF OPTICAL SENSOR FOR MAGNESIUM DETERMINATION AND MOLECULAR IMPRINTED POLYMER FOR CHLORAMPHENICOL SECTION I: The Characterization of an Optical Magnesium Sensor based on Immobilized Xylidyl Blue-I in Ethyl Cellulose and Sol-Gel Matrixes SECTION II: The Characterization of Molecularly Imprinted Polymers for Determination of Chloramphenicol by Preconcentration and Optical Sensor Applications TOPOYAN, Elif Master Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Berrin YENÎGÜL September 2005, 92 pages In the first section, we prepared a magnesium optical sensor based on immobilized Xylidyl Blue-I as ionophore in Ethyl Cellulose and Sol- gel matrixes. This proposed membranes work on the basis of ion-exchange mechanism. The sensing membrane reversible responses to pH 9.0 phosphate buffer solution containing magnesium ion over the wide range of 10 to 10 M magnesium and response time of less than 1 second. The regeneration of optic sensors has been done by obtaining the absorbance value of 10"3 M Mg(N03)2 in basic medium after waiting inthe ~ pH 2 acid solution. The results were indicated that the response of sensor after the fourth regeneration has been obtained with 1 % decrease.. This proposed method is quick, inexpensive, selective and sensitive and uses only conventional instrumentation. In the second section, molecularly imprinted polymers (MIP) possessing special binding ability to Chloramphenicol are prepared using dimetyhl aminoethyl methayrclate (DMAEM) monomer, chloramphenicol template and ethylene glycol dimethacrylate (EGDMA) crosslinker. The Chloramphenicol molecule was complexed with Methyl -Red and MEPs were saturated with this complex for working in the visible area. By the analysis of formed CAP-MR-MIPs, it was aimed to realize an indirect determination method of CAP-MR extracted by the displacement reaction with CAP molecule. The best of experiments in molecular recognizing was obtained using dimethyl aminoethyl methacrylate as functional monomer at a monomer-template ratio of 2:1 and tetrahydrofuran as a porogen. The results clearly indicate that synthesized MTPs have higher Chloramphenicol binding ability as compared with corresponding non- imprinted polymers. The Chloramphenicol imprinted polymers (CAP-MIP) were used in separation experiments. By the way, optical sensor experiments were done with CAP-MIPs.