Selective preconcentration and determination of Sb (III) in natural waters using mercapto-resin
  1. Tez No: 3693
  2. Yazar: AHMET EMİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimony determination, speciation, pre concentration, natural waters. IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET SbCIID'ÜN DO?AL SULARDAN MERKAPTO REÇÎNE KULLANIMI ÎLE SEÇİCİ OLARAK ÖNZENG1NLESTÎRÎLMESÎ VE TAYÎNÎ EROGLU, Ahmet Emin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mürvet VOLKAN Haziran, 1988 Antimon, çevre kimyasx açısından önemli eser element lerden biridir. Doğal sulardaki toplam antimon derişimi 0,01-1 Ug/L arasında değişmektedir. Derişimin çok düşük olması genellikle bir önzenginleştirme basamağını gerektirmektedir. Bu amaçla silika jel ile 3-merkaptopropil trimetoksi silan tepkimeye sokularak, yüzeyinde merkapto fonksiyonel grupları bulunan bir reçine hazırlanmıştır. Sb(III) derişiminin, çalkalama zamanının ve pH'nm reçinenin çalışması üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Merkapto reçinenin doğal suların pH'sında Sb(III)'e olan seçiciliği incelenmiş ve çok kısa bir sürede Sb(III) 'ün tamamını çözeltiden aldığı görülmüştür. Kesikli süreç çalışmalarında elde edilen geri kazanma yüzdeleri 85-100 arasında değişmektedir. vYukarıda belirtilen performans çalışmalarında, antimon derişimi hidrür oluşturmalı AAS tekniğiyle belirlenmiştir. Bu amaçla, sistemin çalışma parametreleri geliştirilmeye çalışılmıştır. Anahtar sözcükler.- Antimon tayini, türleme, dofal sular, önzenginleştirme. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELECTIVE PRECONCENTRATION AND DETERMINATION OF Sb(III) IN NATURAL MATERS USING MERCAPTO RESIN EROGLU, Ahmet Emin M.Sc. in Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr.Mürvet VOLKAN June 1988 Antimony is one of the environmentally important trace elements. The concentration of total antimony in natural waters is between 0.01-1 ug/L. Because of this low concentration, it is often necessary to employ a preconcentration step. For this purpose, a resin having immobilized mercapto functional groups was prepared by reacting silica gel with 3-mercaptopropyltrimethoxy silane and the effect of concentration, time and pH on the extraction efficiency of this resin were studied for Sb(III). The efficiency of resin as a selective preconcentrating agent for Sb(III) in seawater at natural pH was examined; fast and very high, about 100 %, take up was obtained. The recoveries obtained by batch type studies varied between 85-100 percent. IllIn the above mentioned performance studies of mercapto resin, the antimony concentrations were measured by hydride generation AAS system. For this purpose, the parameters of the hydride generation for antimony determination were optimized.