Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin Newton mekaniği ile ilgili kavramsal anlayışları
The conceptual understanding of students who are in their first year at university about Newton mechanics
  1. Tez No: 169531
  2. Yazar: ONUR KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAYHAN KANTARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal anlayış, kavram yanılgıları, mekanik, Conceptual understanding, misconceptions, mechanics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET ÜNİVERSİTE BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN NEWTON MEKANİĞİ İLE İLGİLİ KAVRAMSAL ANLAYIŞLARI KAHVECİ, Onur Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kayhan KANTARLI 5 Ocak 2005, 79 Sayfa Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Fen ve Mühendislik programlarını kazanan öğrencilerin kuvvet ve hareket kavramları hakkında orta öğretimden gelen kavramsal anlayışları ve bu anlayışları üzerine üniversite birinci sınıfta aldıkları Fizik I dersinin etkisi araştırıldı. Çalışmada ölçme ve tanı aracı olarak Hestenes ve arkadaşları tarafından geliştirilen“Kuvvet Kavramı Envanter Testi”kullanıldı. Test öğrencilere Fizik I dersini almadan önce (ilk-test) ve dersi tamamladıktan sonra (son-test) olmak üzere iki kez uygulandı. İlk test sonuçlan Newton Fiziği'nin temel kavramları ve öğrenci yanılgıları açısından değerlendirilerek sonuçlar, öğrencilerin Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki sayısal puan yüzdelik dilimi temelinde tartışıldı. Farklı lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin ilk-test ve son-test basan oranlan karşılaştırıldı ve Fizik I dersinin kavramsal anlayışları üzerindeki etkinliği değerlendirildi. Sonuçlar, derslerde kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri, demonstrasyonlar, malzemeler, problem çözme ve laboratuar çalışmalar gibi eğitimsel parametrelere bağlı olarak tartışıldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE CONCEPTUAL UNDERSTANDING OF STUDENTS WHO ARE IN THEÎR FIRST YEAR AT UNİVERSÎTY ABOUT NEWTON MECHANICS KAHVECÎ, Onur MSc in Phys. Depart. Supervisor : Prof. Dr. Kayhan KANTARLI 5 January 2005, 79 Pages In this research, conceptual understanding about concepts of force and motion which come from high school of the students who won Science and Managening Programmes at Aegean University and the effect of Physics I lesson which they took at first class over these understandings were investigated.“ Force Concept Inventory”, which was developed by Hestenes and his friends, was used as a measurement and diagnosis tool. The test was applied to the students two times: before taking Physics I (pre-test) and after completing the lesson (post-test). Pre_test scores where appreciated by using the basic concepts of Newton Physics and students' misconceptions, and then the results were discussed at the base of numerical point percentile piece of students at University Student Selection Exam. Pre-test and post-test success rations of students who were enrolled to different licence programmes were compared, and the effectiveness of Physics I over their conceptual understanding was appreciated. Results were discussed according to educational parameters, like teaching methods and techniques used in lessons, demonstrations, materials, problem solving and laboratory studies.