Sodyum perkloratin Danio rerio (zebra balığı) tiroid folikül histolojisi üzerindeki etkileri
Effects of sodium perchlorate on the thyroid follicle histology of Danio rerio (zebra fish)
  1. Tez No: 169535
  2. Yazar: ÖDÜL KARAYAZI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA İŞİSAĞ ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum Perklorat, Danio rerio, Zebra balığı, Tiroid, Sodium Perchlorate, Danio rerio, Zebrafish, Thyroid
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET SODYUM PERKLORATIN DANIO RERIO (ZEBRA BALIĞI) TİROİD FOLİKÜL HİSTOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KARAYAZI, Ödül Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sema İŞİSAĞ ÜÇÜNCÜ Eylül 2005, 106 sayfa Çevresel bir kontaminant olarak tanımlanan ve farmakolojik etkisini omurgalılarda tiroidal iyodür alınımını yarışmalı şekilde inhibe ederek gösterdiği bilinen perkloratın ergin zebra balığı, Danio rerio tiroid histolojisi üzerinde etkilerinin araştırılması amacıyla örnekler otuz gün süreyle artan sodyum perklorat konsantrasyonlarına (200, 350 ve 500 mg/L) maruz bırakılmıştır. Işık mikroskobu incelemeleriyle anjiyogenezis, tiroid folikülerinde hiperplazi ve kolloidde azalma gibi histopatolojik özelliklere ek olarak, özellikle son konsantrasyona maruz bırakılan grupta belirgin bir dejenerasyon gözlenmiştir. Folikül boyutları ve epitel yüksekliğindeki değişimler morfometrik parametreler olarak ayrıca değerlendirilmiş ve kontrol grubuyla karşılaştırmalı olarak sunulan histolojik ve istatistiksel veriler ayrıntılarıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF SODIUM PERCHLORATE ON THE THYROID FOLLICLE HISTOLOGY OF DANIO RERIO (ZEBRAFISH) KARAYAZI, Ödül M.Sc in Biology Supervisor: Doç. Dr. Sema İŞİSA? ÜÇÜNCÜ September 2005, 106 pages Perchlorate is identified as an environmental contaminant and acts pharmacologically as a competitive inhibitor of thyroidal iodide uptake in vertebrates. In order to investigate the effects of sodium perchlorate on the thyroid gland histology of adult zebrafish, Danio rerio, speciments were exposed to the increasing concentrations of sodium perchlorate (200, 350 and 500 mg/L) during 30 days. In addition to histo-pathological features such as angiogenesis, folicular hyperplasia and reducing colloid; some prominent degeneration were observed especially in third group which exposed to final concentration. Some changes in follicular dimensions and epithelial cell height were also evaluated as morphometric parameters, and all of the histological and stastistical data presented in comparision with controls were discussed widely.