Sodyum perkloratin Poecilia sphenops (moli balığı) karaciğer ve tiroid histolojisi üzerine etkileri
The effects of sodium perchlorate on thyroid and liver histology of Poecilia sphenops (molly fish)
- Tez No: 216002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA İŞİSAĞ ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Poecilia sphenops, sodyum perklorat, tiroid, karaciğer, ekotoksikoloji, Poecilia sphenops, sodium perchlorate, thyroid, liver, ecotoxicology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, kullanım alanı çok geniş olan, ancak çevreye karşı büyük tehdit oluşturan maddelerden biri olan perklorat tuzlarının çevre sağlığına olan etkilerini bir model organizma, Moli balığı (Poecilia sphenops), üzerinde göstermek amaçlanmıştır.Söz konusu canlının tiroid dokusunda perklorat konsantrasyonu artışına çoğunlukla paralel olarak folikül hücrelerinde hipertrofi ve hiperplazi, kolloid sıvısında azalma ve/veya heterojen görünüm ile yeni damar oluşumları ve folikülleri çevreleyen damarlarda genişleme gözlenmiştir.Karaciğer dokusunda gözlenen değişimler ise melanomakrofaj merkezlerindeki hücre sayılarında artış; sinüzoitlerde ve hepatopankreasta kanlanma; hepatositlerde yağlanma; nukleus şekillerinde bozulma; nekroz ve fibröz doku oluşumudur.Perkloratlarla ilgili genel bilgilere paralel olarak sodyum perklorat öncelikle tiroid bezinde bozulmalara yol açmış, bu paralelde karaciğerde bazı histopatolojik değişimler izlenmiş ve sonuçlar ayrıntılarıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research the effects of perchlorate salts, which is one of the chemicals that are widely used but also possess a threat to the environmental haelth, on a model organism, Molly fish (Poecilia sphenops).In the thyroid tissue of the subject organism, hypertrophy and hyperplasia in follicle cells, depletion and/or heterogeneity in colloid and new vessel formation together with a widening of existing vessels were observed.Changes in the liver tissue are; increase in the number of cells in melanomacrophage centers, infiltration in sinusoids and in hepatopancreas, steatosis, deformation in nucleus shapes, necrosis and fibrosis.Paralel to the general information on perchlorates, thyroid is mainly affected by sodium perchlorate exposure and some histopathological changes were observed in the hepatic tissue, respectively. The results were discussed in detail.