Kimi iç mekan süs bitkilerinde farklı azotlu gübre dozlarının beslenme durumuna ve kalite özellikleri üzerine etkisi
The effects of different rates of nitrojen fertilizers on nutritional status and some quality parameters of indoor plants
  1. Tez No: 169551
  2. Yazar: EMRE ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURÇİN ÇOKUYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süs bitkileri, gübreleme, beslenme, kalite parametreleri Ficus benjarnina, Yucca elephantipes, Schefflera arboricola, Indoor plants, fertilizing, nutritional status, quality parameters, Ficus benjamina, Schefflera arboricola and Yucca elephantipes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
V ÖZET KİMİ İÇ MEKAN SÜS BİTKİLERİNDE FARKLI AZOTLU GÜBRE DOZLARININ BESLENME DURUMUNA VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ ERBAŞ, Emre Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Burçin ÇOKUYSAL Ocak 2005, 60 Sayfa Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Dalı Sera'suıda gerçekleştirilen, 12 aylık saksı denemesiyle 3 farklı süs bitkisinde (Ficus benjarnina, Yucca elephantipes, Schefflera arboricold), yetiştirme ortamına artan dozlarla uygulanan azotun (0-150-250-300 ppm) beslenme durumuna ve kimi kalite özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri desenine göre 5 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Farklı oranlarda uygulanan azot dozları ile bitkilerin kimi fiziksel özellikleri ve beslenme durumu arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Deneme sonuçlarına göre; uygulanan 250 ppm dozu (3 no'lu uygulama) yaprak sayısı, yaprak alanı, kuru madde, bitki boyu,besin elementi içerikleri istatistik! açıdan önemli bulunmuş, bitkilerin optimum beslenmesi ve ekonomik olarak da uygun doz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT RATES OF NİTROJEN FERTILIZES ON NUTRITIONAL STATUS AND SOME QUALITY PARAMETERS OF INDOOR PLANTS ERBAŞ, Emre MSc thesis in, Soil Departmant Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Burçin ÇOKUYSAL January 2005, 60 Pages In this Study, which is as a pot experiment and carried on for 12 months in Ege University Faculty of Agriculture, different rates of nitrogen fertilizers( 0-150-250-350 ppm) is applied to some indoor plants to determine the nutritional status and quality parameters. This study was based on completely randomised design with 5 replications. Some quality parameters and nutritional status of the plants related with N fertilizing is determined. According to the results obtained, the rate of 250 ppm N had a significant effect on some quality parameters like plant height, total leaf are, leaf number, leaf dry weight and nutrient elements for commercial breeding as well as for Plant nutrition.