Biber, soğan ve havuç tohumlarında ön çimlendirme (Priming) uygulaması sırasında meydana gelen fiziksel değişimlerin belirlenmesi
Determination of physical changes in pepper, onion and carrot seeds during priming process
  1. Tez No: 169550
  2. Yazar: İNCİ DEMİR ÖZPERÇİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan, biber, havuç, ön çimlendirme, çimlenme, çıkış, embriyo, onion, pepper, carrot, priming, germination, emergence, embryo
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BİBER, SOĞAN VE HAVUÇ TOHUMLARINDA ÖNÇİMLENDİRME (PRİMİNG) UYGULAMASI SIRASINDA MEYDANA GELEN FİZİKSEL DEĞİŞİMLERİN BELİRLENMESİ DEMİR ÖZPERÇİN, İnci Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yard.Doç. Dr. İbrahim DUMAN Şubat 2005, 87 sayfa Bu çalışma, biber,soğan ve havuç tohumlarının havalandırmalı uygulama kabında gerçekleştirilen ön çimlendirme uygulaması sırasında tohumlarda belirlenen fiziksel değişimlerin ( tohum su alım kapasitesi, embriyo 'daki ağırlık ve uzunluk artışı, tohumdaki EC değişimi ) optimum ve stres koşullarındaki çimlenme ve çıkış hızı ile gücü arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak“Çarliston”biber,“Aki”soğan ve“Nantes”havuç çeşitlerinin tohumlan kullanılmıştır. Tohumların önçimlendirme uygulaması 212 g/l PEG-6000 (biber), %2'lik KN03 (soğan), 273 g/l PEG-6000 (havuç) solüsyonlarında ve havalandırmalı uygulama kabı (Bubble-kolon) yönteminde yapılmıştır. Ön çimlendirme uygulaması süresince uygulama kabından türlere göre 12 ve 24 saat aralıklarla alman tohum örneklerinde yüzey kurutması yapıldıktan sonra uygulama görmemiş kontrol tohumları ile birlikte nem analizine tabi tutulmuşlardır. Bu örnekler daha sonra orijinal ağırlığına kadar kurutulmuş ve yine kontrol tohumları ile birlikte standart koşulVI çimlenme/çıkış ve stres koşul (15°C ve 35°C ) çimlenme/çıkış testlerine alınmışlardır. Ayrıca orijinal ağırlığına kadar kurutulan bu tohumlar ile kontrol tohumlarının EC değişimi belirlenmiş ve FAA çözeltisi içerisinde 17 saat bekletildikten sonra her örneklemeden 50 adet tohumda çıkarılan embriyoların ağırlığı ve uzunluğu saptanmıştır. Biber tohumlarında PEG-6000 uygulaması sonucu uygulama sürelerindeki artışa paralel olarak nem içeriğinde yaklaşık %42, embriyo ağırlığı (0,31 mg) ve uzunluğunda da (2,02 mm) artış meydana geldiği saptanmıştır. Bu artışlara benzer şekilde çimlenme/çıkış gücünde artış, ortalama çimlenme/çıkış zamanında ortalama 6-8 gün azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Uygulama süresindeki artışa paralel olarak biber tohumlarındaki EC değeri önemli oranlarda azalmıştır. Soğan tohumlarındaki KNO3 uygulama sürelerine bağlı olarak tohum nem içeriği (% 32), embriyo ağırlığı (0,26 mg) ve uzunluğunda (1,42 mm) önemli artışlar sağlanmıştır. Soğan tohumlarında 60 saat uygulamasından sonra tohum nem içeriği ve embriyo değerlerinde sabitlerime olduğu saptanmıştır. Soğan tohumlarının EC değerindeki değişim stabil olmamıştır. Embriyo ağırlığı ve uzunluğundaki olumlu değişimlere paralel olarak çıkış gücü oranlan değişmezken, ortalama çıkış zamanlan 1-2 gün azalmıştır. Havuç tohumlarında ise PEG-6000 uygulaması sonucu tohum nem içeriği (% 49), embriyo ağırlığı (2,60 mg) ve uzunluğunda (0,61 mm) önemli artışlar belirlenmiştir. Uygulama süresince EC değeri ise azalarakVII 48 saat sonunda sabitlenmiştir. Bu parametrelerdeki değişimlere paralel olarak çimlenme/çıkış gücü değerlerinin 240 saat uygulaması sonucu önemli oranlarda arttığı saptanmıştır. Ortalama çimlenme/çıkış zamanında da 240 saat uygulaması sonuna doğru 2-7 gün azalma olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
DC ABSTRACT DETERMINATION OF PHYSICAL CHANGES IN PEPPER, ONION AND CARROT SEEDS DURING PRIMING PROCESS DEMÎR ÖZPERÇÎN, İnci Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim DUMAN February 2005, pages 87 This study was conducted to determine the relationship between physical changes (capacity of water uptake of seed, increase of weight and length of embryos, EC changes in seeds) and germination/emergence time and rates both under optimum and stress conditions during priming process in pepper, onion and carrot seeds using the bubble-column method. The materials of this study constitute of seeds of the pepper cultivar“Çarliston”, the onion cultivar“Aki”and the carrot cultivar“Nantes”. The priming solutions were 212 g/l PEG-6000 (for pepper seeds), %2 KN03 (for onion seeds) and 273 g/1 PEG-6000 (for carrot seeds) all applied in an aerated bubble-column. During the whole priming process, seed samples were taken with 12 and 24 hour intervals depending on species and were tested for seed moisture content together with the untreated control seeds after surface-drying. The same seed samples were back-dried to their original weight after which they were tested for germination and emergence under both optimum and stress conditions (15°C ve 35°C). EC changes were determined in both treatedX seeds and the control seeds after which 50 seed of each sample were immersed in FAA solution for 17 hours before determining mean embryo weight and length. Depending on the length of the duration of PEG-6000 application, seed moisture was increased for 42 %, embryo weight for 0,3 1 mg and embryo length for 2,02 mm with increased application time in pepper seeds. Increasing the duration of PEG-6000 application also increased germination/emergence rate and decreased mean emergence/germination time. Depending on the duration of KNO3 application significant increases were recorded for seed moisture content (32 %), embryo weight (0,26mg) and length (1,42 mm) were in onion seeds. Seed moisture content, embryo weight and length reached a constant after application duration of 60 hours in onion seeds. The EC values did not show any significant changes in onion seeds. The favorable changes in embryo weight and length also increased emergence rate and decreased mean emergence time. Depending on the duration of PEG-6000 application significant increases were recorded for seed moisture content (49 %), embryo weight (2,60mg) and length (0,61 mm) were in onion seeds. Seed moisture content increased and the EC value decreased with the duration of PEG- 6000 application, which both reached a constant after 48 hours. Germination/emergence rate reached the maximum, and mean emergence/germination time the minimum after 240 hours of application.