Ege bölgesinde yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinde uygulanabilecek toprak ve su koruma önlemlerinin belirlenmesi
Determination of the applicable soil and water conservation measures in the rainfed olive growing of Aegean region
- Tez No: 169552
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL BAKİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, toprak ve su koruma, Ege Bölgesi, Olive, soil and water consevation, Aegean Region
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİ YAĞIŞA BAĞLI ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE UYGULANABİLECEK TOPRAK VE SU KORUMA ÖNLEMLERİNİN BELİRLENMESİ KAYA, Ünal Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halil Baki ÜNAL Şubat 2005, 72 sayfa Bu çalışmada, yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Ege Bölgesi koşullarında, etkin toprak ve su korumayı sağlayacak alternatif kültürel ve kültürteknik önlemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ilk olarak, çalışma alanında seçilen Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde zeytin yetiştirildiğinin yapıldığı arazilerin başlıca problemleri, önemli toprak ve topografik özellikleri ile bu illerin yağış, sıcaklık ve buharlaşma gibi iklim özellikleri incelenmiştir. Sonra, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkelerde zeytin yetiştirilen arazilerde yağış sularını toprakta depolamak ve toprak aşınımını önlemek amacıyla uygulanan kültürel ve kültürteknik önlemler incelenmiştir. Daha sonra, bu önlemlerin çalışma alanına uygulanabilirliği literatür bilgisi ışığında irdelenmiş, etkin toprak ve su korumayı sağlayabilecek ve dolayısıyla zeytin verimi ve kalitesini artırabilecek alternatif kültürel (toprak işleme ve budama uygulamaları) ve kültürteknik önlemler (su toplama sistemleri) belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF THE APPLICABLE SOIL AND WATER CONSERVATION MEASURES IN THE RAINFED OLIVE GROWING OF AEGEAN REGION KAYA Ünal MSc. in Agriculture Eng. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halil Baki ÜNAL February 2005, 72 pages In this study, It has been aimed at determining alternative cultural and culture-technique measures to provide an efficient soil and water conservation under the conditions of Aegean Region where the rainfed olive growing is densely practiced. With this aim, the main problems and important soil and topographical characterstics as well as climatical ones as precipitation, temperature and evaporation have been initially investigated in the olive growing areas of Aydın, İzmir, Manisa and Muğla the selected provinces within the studied region. Later, the cultural and culture-technique measures which are applied to preserve rainwater in the soil and prevent erosion in the countries located in the Mediterranean climatical zone have been evaluated. Finally, applicability of these measures in the studied area has been evaluated under the light of literature information and both alternative cultural practices ( tillage and pruning) and culture- technique measures (water harvesting systems), which may be capable of providing an efficient soil and water conservation and, for this reason, of increasing quantity and quality in olive producyion have been reported.