Bursa ve Çanakkale illerinde bazı yörelerde üretilen şeker pancarı bitkilerindeki virüs hastalıklarının saptanması
The detection of viruses on sugar beet plants grown in certain districts of Bursa and Canakkale provinces
  1. Tez No: 169553
  2. Yazar: SERPİL TOK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, virüs, tamlama, yöre, Sugar beet, virus, detection, district
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
V ÖZET BURSA VE ÇANAKKALE İLLERİNDE BAZI YÖRELERDE ÜRETİLEN ŞEKER PANCARI BİTKİLERİNDEKİ VİRÜS HASTALDXLARININ SAPTANMASI TOK, Serpil Yükseklisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Semih ERKAN Ocak 2005, 53 sayfa Bu çalışmada Bursa ve Çanakkale illerinin önemli şeker pancarı üretim alanlarında görülen virüs hastalıkları ve yaygınlık oranlan saptanmaya çalışılmışta. 2002 ve 2003 yıllarındaki arazi gözlemlerinde Çanakkale ilinden 23 ve Bursa ilinden 29 olmak üzere toplam 52 örnek toplanmıştır. Yapılan surveyde şeker pancarı bitlerinin yapraklarında mozaik, deformasyon, sararma, kıvırcıklaşma ve klorotik lokal lezyon ile bitkilerde bodurlaşma gibi belirtilere rastlanmıştır. Virüs belirtisi gösteren bu örneklere test bitkilerine mekanik inokulasyon ve Elisa testi yöntemleri uygulanarak mevcut olan virüsler saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, bu yörelerde yaygın olan virüslerin pancar sanlık virüsü (BYV), pancar mozaik virüsü (BtMV) ve hıyar mozaik virüsü (CMV) olduğu belirlenmiştir. Örneklerin bir kısmında ise saptanan virüslerden iki veya üç tanesinin bir arada bulunarak karışık enfeksiyonlar oluşturduğu da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE DETECTION OF VIRUSES ON SUGAR BEET PLANTS GROWN IN CERTAIN DISTRICTS OF BURSA AND ÇANAKKALE PROVINCES TOK, Serpil MSc thesis, Plant Protection Department Supervisor : Prof.Dr. Semih ERKAN January 2005, 53 pages In the present study, the virus diseases and their incidence in the significant sugar beet production areas of Bursa and Çanakkale provinces were determined. In the field trips conducted in 2002 and 2003, total 52 specimens from the sugar beet plants were collected as 23 from Çanakkale and 29 from Bursa. It was found that main symptoms of viruses were mosaic, deformation, yellowing, crinkle and chlorotic local lesion on leaves and dwarfing in plants. The present viruses in plant samples were detected by mechanical inoculation of test plants and ELISA assays. Based on our findings, beet yellows virus (BYV), beet mosaic virus (BtMV) and cucumber mosaic virus (CMV) were the prevalent viruses. Moreover, it was seen that two or more viruses were found together in some plant samples causing mixed infections.