Bakteriyel antagonistlerin tohuma kaplanmasında kullanılan bazı tekniklerin karşılaştırılması
Comparison of some techniques used in seed coating with bacterial antagonists
  1. Tez No: 169554
  2. Yazar: BARBAROS ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik savaş, biyo-priming, Pseudomonas putida, Kök kolonizasyonu, Biological control, bio-priming, Pseudomonas putida, root colonization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET BAKTERİYEL ANTAGONİSTLERİN TOHUMA KAPLANMASINDA KULLANİLAN BAZI TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ÇETlNEL, Barbaros Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Hatice ÖZAKTAN Ocak 2005, 65 sayfa Toprak patojenleriyle biyolojik savaş çalışmalarında bakteriyel antagonistlerin tohuma uygulanmasının en ideal çözüm olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, bugüne kadar Kavun Fusarium Solgunluğu ile ilgili olarak gerçekleştirilen bir dizi projenin sonucunda etkililiği kanıtlanan Pseudomonas putîda 30 no.lu izolatın kavun tohumlarına kaplanmasını sağlayacak en uygun tekniğin saptanmasıdır. Bu amaçla, farklı tohum kaplama teknikleri kaplanan aktif organizmanın canlılık/raf ömrü, tohum çimlenmesine ve kök kolonizasyonuna etkileri yönünden karşılaştırılmıştır. 180 gün süreyle 4°C'de tutulan kavun tohumlarında, P.putida strain 30'un canlılık ve raf ömrü açısından en az kayıbın saptandığı tohum kaplama uygulamalarının Carboksi metil selüloz (CMC, %1..5).+ bakteriyelVI pellet + vermiculit ve Xanthane sakızı (XS, %5) + bakteriyel pellet + vermiculit uygulamaları olduğu saptanmıştır. 180 gün boyunca bakteri populasyonu 1010 CFU/tohum'dan 109 CFU/tohum'a düşerek, 10 katı bir azalış göstermiştir. Sadece bakteri süspansiyonu verilen uygulamada ise, 180. günde, bakteri populasyonunun 109,dan 105CFU/tohum'a düştüğü saptanmıştır. 180 gün boyunca oda sıcaklığında tutulan kavun tohumlarında, başlangıç populasyonu 1010 CFU/tohum olan P.putida strain 30'un 180 gün boyunca canlılığında en az değişimin saptandığı tohum kaplama işlemlerinin (CMC, % 1,5) + bakteri süspansiyonu + vermiculit, (CMC %1,5) + bakteri süspansiyonu + talk ve (CMC %1,5) + bakteri süspansiyonu + kaolinite gibi uygulamalar olduğu dikkati çekmektedir. 180 gün boyunca bakteri populasyonu 1010' dan en fazla 107 CFU/tohum' a düşerek 1000 katı bir azalış göstermiştir. Farklı tohum kaplama tekniklerinin 15 gönlük kök ucunda bakteri kolonizasyonuna etkisi de test edilmiştir. En başarılı kök kolonizasyonunun CMC ± vermiculit olduğu saptanmıştır. Tohum bakterizasyonu yapılmayan uygulamalarla karşılaştırıldığında, biyopriming işleminin tohum çimlenmesini ve fide çıkışını olumlu etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARISON OF SOME TECHNIQUES USED IN SEED COATING WITH BACTERIAL ANTAGONISTS ÇETİNEL, Barbaras MSc. in Plant Protection Supervisor; Prof. Dr. Hatice ÖZAKTAN January 2005, 65 pages The application of antagonistic bacteria to seeds in the biocontroi of soil-borne pathogens is known as a promising treatment. The main objective was to determine the most promising seed-coating technique on muskmelon seeds with Pseudomonas putida strain 30, wich showed inhibitory action against muskmelon wilt pathogen Fusarium oxysporum f.sp.melonis in both pot tests and field trials in previous studies. For this purpose, various bio-priming treatments of seeds were compared with respect to their shelf-life / viability, effects on seed germination and root colonization. The viability of P.putida cells in the seeds coated carboxy methyl cellulose (CMC, 1.5%) plus bacterialVIH biomass plus vermiculite and Xanthane gum (XG, 5%) plus bacterial biomass plus vermiculite was successfully protected for a period of at least 180 days at room temperature and 4°C. This study showed that viable cell counts declined from about 1010to 109CFU per seed over a period of 180 days at 4°C. In the seeds treated with only bacterial cell suspensions, the population of P.putida decreased from 1 010 to 1 05 CFU per seed for 180 days at 4°C. The population of P.putida in the seeds coated with (CMC, % 1,5) plus bacterial biomass plus vermiculite, (CMC %1,5) + bacterial biomass plus talc and (CMC %1,5) plus bacterial biomass plus kaolinite decreased from 1010 to 1 07"8 CFU per seed for 1 80 days at room temperature. The effect of various bio-priming treatments on root colonization was also tested. CMC ± vermiculite plus bacterial biomass was successfully colonized root surface for a period of 1 5 days. Seed germination and seedling emergence of muskmelon were also improved by bio-priming treatments compared with non-treated seeds.