Viskon kumaşlarda farklı tip enzimlerle pilling probleminin önlenmesi ve elde edilen efektlerin karşılaştırılması
Preventing pilling problem with different type of enzymes in viscose fabrics and comparing the obtained effects
- Tez No: 169559
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoparlatma, selülaz enzimi, viskon lifleri, pilling eğilimi, yüzey modifikasyonu, enzim modifikasyonu, çapraz bağlama işlemi, biopolishing, cellulase, viscose fibers, pilling tendency, surface modification, enzyme modification, crosslinking process
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET VİSKON KUMAŞLARDA FARKLI TİP ENZİMLERLE PİLLİNG PROBLEMİNİN ÖNLENMESİ VE ELDE EDİLEN EFEKTLERİN KARŞILAŞTIRILMASI BAHTİYARI, Muhammed İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kerim DURAN Ocak 2005, 178 sayfa Doğal yapılan ve kullanımdaki yüksek konforları nedeniyle rejenere selüloz liflerine artan bir talep bulunmaktadır. Kullanımdaki iyi özellilerinin yanında bu lifler fibrilasyon ve pilling gibi bazı problemlere sahiptirler. Yeni nesil rejenere selüloz lifleri olan lyocell ve modal liflerinde bu problem ticari selülaz enzimlerin kullanılmaları ile çözülmektedir. Viskon kumaşların biyoparlatmasında ticari selülazların kullanımı ile mukavemetlerdeki düşüşe rağmen genelde yeterli pilling değerleri sağlanamamaktadır. Farklı rejenere selüloz liflerinden mamul kumaşlara selülazların bu farklı etkileri rejenere selüloz lifleri arasındaki farklı fiziksel makromoleküler özelliklerden kaynaklanmaktadır. Rejenere selüloz lifleri arasındaki farklılıklar üzerine yapılan bir ön çalışmadan sonra modifikasyon yöntemi olarak selülazların büyütülmelerine karar verilmiş, bu modifiye selülazların ve farklı tip selülazların biyoparlatmada kullanımı ile viskonlann pilling eğilimleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PREVENTING PILLING PROBLEM WITH DIFFERENT TYPE OF ENZYMES IN VISCOSE FABRICS AND COMPARING THE OBTAINED EFFECTS BAHTİYARI, Muhammed Ibrahim MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Kerim DURAN January 2005, 178 page There is an increasing demand on regenerated cellulose fibers because of their natural origin and high comfort in wear. Beside good properties in use, they have some problems like fibrillation and pilling. In lyocell and modal, new generation regenerated cellulosic fibers, this problem was solved with the use of commercial cellulases. With the use of commercial cellulases in biopolishing of viscose fabrics despite the lost of tensile strength the sufficient pilling values could not be obtained in general. The predicted reason of this different effect of cellulases on different regenerated cellulosic fabrics is caused from different physical properties and macromolecular structure of them. After a prestudy on the differences of regenerated cellulosic fibers, enlarging the cellulases by a modification method was decided and with the use of these modified cellulase enzymes and different type of cellulases in biopolishing, the pilling tendencies of viscose fabrics were investigated.