Tekstil yüzeylerinin vakumla emme yöntemiyle ön kurutmasının optimizasyonu
The optimization of the pre-drying of textiles using vacuum-extraction technology
- Tez No: 169560
- Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vakum, emme, ön kurutma, gözeneklilik, hava geçirgenliği, basınç farkı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET TEKSTİL YÜZEYLERİNİN VAKUMLA EMME YÖNTEMİYLE ON KURUTMASININ OPTİMİZASYONU ÇAY, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Işık TARAKÇIOĞLU Ocak 2005, 87 sayfa Kurutma işlemi tekstil terbiye işletmelerinde en çok enerji tüketilen işlemlerden birisidir ve enerji-yoğun bir işlem olan kurutmaların bilinçli bir şekilde yapılması, enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabilmektedir. Bu nedenle, ısı ile kurutmaya başlamadan önce, kumaştaki suyun mümkün derece büyük bir kısmının ucuz mekaniksel kuvvetlerle uzaklaştırılması, kurutmada kullanılan enerji miktarını düşürmektedir. Vakum ile emme yöntemi özellikle sentetik lifler için oldukça etkili bir ön kurutma yöntemidir. Bu tez çalışmasında kumaş yapısının vakumla emme ile ön kurutma işlemine etkisi sistematik olarak incelenmiştir. Özellikle kumaş gözenekliliği ve dolayısıyla hava geçirgenliği ile kumaş kalınlığının vakumla su uzaklaştırmaya etkisinin büyük olduğu saptanmıştır. Kumaş yapısına bağlı olarak, kumaş içerisinden geçen havanın miktarının değiştiği, ayrıca hava akımının geçtiği bölgelerin farklılaştığı görülmüştür. Hava geçirgenliği düşük olan sıkı dokunmuş kumaşlarda hava akımının daha büyük bir kısmının iplikler arasından değil, ipliklerin içerisindeki kılcal boşluklardan geçmesi nedeniyle vakumla emme yöntemi ile oldukça iyi sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE OPTIMIZATION OF THE PRE-DRYING OF TEXTILES USING VACUUM-EXTRACTION TECHNOLOGY ÇAY, Ahmet MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. İşık TARAKÇIO?LU January 2005, 87 pages Drying of textiles is one of the most energy consuming processes in textile finishing mills. Processing of the drying techniques in a right way decreases the energy consumption to a great extent. Thus, reducing the water content of textiles as much as possible via cheap mechanical forces before heat drying decreases the energy used in drying. Vacuum- extraction technology is an efficient pre-drying technology especially for synthetic textiles. Along with the fiber content, the fabric structure is one of the main parameter affecting vacuum-extraction efficiency as well. In this research, the effects of the fabric structure on the vacuum-extraction results have been evaluated systematically. It has been found that the porosity, air permeability and fabric thickness are the main factors that affect the pre-drying efficiency. According to the fabric structure, a great variation on the amount of the air flow and the air flow paths has been determined. It has seen that vacuum drying of fabrics with low air permeability ensures very good water removal effects because the air flow passes through not only the pores between yarns but also the capillary voids between the fibers, in the yarns. keywords : Vacuum, extraction, pre-drying, porosity, air permeability, pressure drop