Yukarı Ceyhan havzasında biyolojik çeşitliliğin ekolojik yönetimi
Ecological management of biodiversity in upper Ceyhan valley
- Tez No: 169583
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik çeşitlilik, ekolojik yönetim, vejetasyon ekolojisi, Yukarı Ceyhan Havzası, Biological diversity, ecological management, vegetation ecology, Upper Ceyhan Valley
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
V ÖZET YUKARI CEYHAN HAVZASINDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN EKOLOJİK YÖNETİMİ ALAGÖZ, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Temmuz 2005, 143 sayfa Bu çalışmamız 2004-2005 yıllan arasında, Orta Toroslar'ın doğu kesiminde kalan ve Davis (1965)'e göre Anti-Toroslar fitocoğrafik alanının güneybatısında yer alan Andırın-Kahraman Maraş-Göksun arasında bulunan kısmın öncelikle vejetasyon ekolojisi, sintaksonomik durumu ve biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi ve buna bağlı olarak mevcut ve potansiyel tehlikeler ile alanın sürdürebilirliğini sağlamak üzere ekolojik yönetim bazında alınması gereken önlemlerin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma bölgemizin vejetasyonu ülkemizde de yaygın olarak kullanılan Braun-Blanquet (1932) yöntemine göre araştırılmıştır. Bunun yanısıra alandaki bitki endemizmi ve fauna yapısı da arazi çalışmaları ve literatür taramasına göre belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız sonucunda kızılcam, karaçam, göknar, ardıç ve meşe topluluklarında daha önceden alana yalan bölgelerde belirlenmiş birlikler görülürken, sedir, kayın ve maki topluluklarında iki yeni birlik tespit edilmiştir.VI Orman toplulukları ve endemik bitkilerin yanı sıra alandaki yaban hayatı ve korunması bu alandaki ekosistemlerin döngüsü ve sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Çalışmalarımız bize alanın sağlıklı, türce zengin ve yapısal olarak kompleks orman ekosistemlerinin ve alanda bulunan orman, yaban hayatı, su ve toprak gibi kaynakların korunması amacıyla alanda uygulamamız gereken ekolojik yönetim ilkelerini belirlememizi sağlamıştır. Alanda kayın ormanı topluluklarını merkez alan ve biyolojik çeşitliliği korumanın yanı sıra sürdürebilirliği de sağlayan bir yönetim ile ulusal ölçekte bir koruma alam olarak ilan edilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ECOLOGICAL MANAGEMENT OF BIODIVERSITY IN UPPER CEYHAN VALLEY ALAGOZ, Zeynep MSc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ July 2005, 143pages This study was carried out in the area at the south east of Anti- Taurus region (Davis, 1965), which is bordered by Andirin- Kahraman Maras and Goksun, between 2004 and 2005. The major purposes of the study were to define the vegetation ecology and syntaxonomic status of the region as well as its importance in terms of biodiversity so as to set the actions to be taken in the basis of ecological management principles for sustainable use and biodiversity conservation of these forest considering the current and potential impacts on these forest.. Vegetation of the project site was defined by using Braun- Blanquet (1932) method, a well-known method. Additionally, in order to determine plant endemism and fauna of the site, field studies and literature studies were realised. According to our study, while the red pine, black pine, fir, juniper and oak communities have same assosiations defined in the previous studies on the forests near to our project site, in cedar, beech and maquis communities, there are two new assosiations defined in this study.VIII Besides forest communities and high endemism rate in the region, the wildlife has a conservational importance in terms of sustainabiHty and ecosystem cycle. These results provided us with ecological management principles for the protection and sustainable use of the forests, the wildlife and their physical structures (i.e. water and soil) as healthy, rich in biodiversity and structurally complex ecosystems. In conclusion, the designation of a national protection area with a core zone centred in beech forests, having a long term ecological management plan for conservation of biodiversity and sustainable use of the resources should be considered as a first action to be taken in the region.