Astrofizikteki temel problemlerden evrensel sabitlerin değişimi
Variation of the universal constants from the fundamental problems in the astrophysics
  1. Tez No: 169584
  2. Yazar: ÖZGÜR AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAN BATTAL KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmolojik terim, temel fiziksel sabitler, enflasyon evren modeli, zamana bağlı G ve A, cosmological term, fundamental physical constants, inflation universe model, time dependent G and A
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET ASTROFİZİKTEKİ TEMEL PROBLEMLERDEN EVRENSEL SABİTLERİN DEĞİŞİMİ AKARSU, Özgür Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Can Battal Kılınç Temmuz 2005, 125 Sayfa Bu çalışmada astrofiziğin çözülmemiş temel problemlerinden ikisi kozmolojik sabit problemi ve temel fiziksel sabitlerin gerçekten sabit olup olmadığı problemi kütleçekim sabiti özelinde incelenmiştir. Kozmolojik sabit problemi, kuantum kuramlarının vakum enerji yoğunluğu için verdiği değer ile (kozmolojik terimin vakum enerjisine atfedilmesi üzerine) vakum enerji yoğunluğu için kozmolojik olarak hesaplanan değer arasındaki yaklaşık 1080-10120 mertebesindeki uyumsuzluktur. Bu problem, kozmolojik terimin, dolayısıyla vakum enerjisinin, dinamik bir büyüklük olarak ele alındığı enflasyon evren modeli çerçevesinde incelenmiştir. G'nin sabit bir büyüklük olması gerektiğini söyleyen hiçbir a priori ilke yoktur. G'nin, küçük ölçeklerde etkisi fark edilemeyecek denli küçük olası zamana bağlılığının günümüz kozmolojisinin kuramsal ve gözlemsel araştırma ölçeklerinde önemli etkileri olabilir. Bu yüzden G'nin zamana bağlılığı olasılığının araştırılması ve yalnızca varsayımsal bir ilke olarak bırakılmaması gerekir. Gözlemsel araştırmalar G'nin yıllık göreli değişiminin 10"12'den büyük olamayacağım söylemekte ancak bu G'de zamana bağlı bir değişim olmadığı anlamına da gelmemektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT VARIATION OF THE UNIVERSAL CONSTANTS FROM THE FUNDAMENTAL PROBLEMS IN THE ASTROPHYSICS AKARSU, Özgür MSc in Astronomy and Space Science Supervisor: Prof. Dr. Can Battal KILINÇ Jury 2005, 125 pages In this dissertation, two of the unsolved fundamental problems of the astrophysics studied. The first problem is known as cosmological constant problem. The second problem is the possible time dependence of the G which is one of the fundamental physical constants. Cosmological constant problem arises from discrepancy, which is approximately in the order of 1080-10120, between the vacuum energy density that is suggested by quantum theories and is computed from cosmological studies. This problem studied in the connection with inflation universe model where the cosmological term, hence vacuum energy, thought to be dynamical parameter. There isn't any a priori principle which suggests G to have a constant value. G's possible time dependence which may be too small to be perceived, can have some curious effects on the large scale theoretical and observational studies of the modern cosmology. Hence, possibility of G to be time dependent has to be studied and it's constancy mustn't left as a mere hypothetical principle. Observational studies suggest that G's relative change per a year can't be larger than 10"12 but this doesn't mean that there is no variation in the value of G.