Zonklayan bileşenli örten çift yıldızlar
Eclipsing binaries with pulsating components
- Tez No: 169582
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Asterosismoloji, örten çift yıldızlar, Algoller, kütle aktarımı, asenkronizasyon, Asteroseismology, eclipsing binary stars, Algols, mass transfer, asynchronization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET ZONKLAYAN BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFT YILDIZLAR DERVİŞOĞLU, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Can Akan Temmuz 2005, 95 Sayfa Bu tez kapsamında yarı-ayrık Algol türü örten çift sistemlerin kütle artırımı gösteren zonklayan bileşenleri (oEA) incelenmiştir. Oldukça yeni keşfedilen bu sistemlerin bugünkü durumları ve hızla artan sayılarına dikkat çekilmiştir. oEA'ların çift yıldız evrimi ile sıkı olan ilişkisi nedeniyle bu sistemlerin zonklamaları ile kütle aktarım oranlan arasındaki doğrudan ilişkiye değinilmiştir. Bu ilişkinin bir sonucu olarak zonklayan bileşeninden elde edilebilecek dönem değişimi değeri ile çift yıldızların evrimsel durumlarına ilişkin nasıl bilgi edinebileceği iki model özelinde tartışılmıştır. Örten çift sistemler içerisindeki zonklamanın çalışılması yeni asterosismik yöntemler sunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde yıldız astrofiziğinin önemli sorunlarından asenkronizasyon ve zonklama-yörünge dönemi senkronizasyonuna ilişkin nasıl yeni yanıtlar getirilebileceği tartışılmıştır. Bu tartışmaların yanı sıra zonklama kütle aktarım ilişkileri RZ Cas, AB Cas ve AS Eri özelinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ECLIPSING BINARIES WITH PULSATING COMPONENTS DERVİŞO?LU, Ahmet MSc in Astronomy and Space Science Supervisor: Prof. Dr. M. Can AKAN July 2005, 95 pages In this dissertation, we investigate the present status of the pulsating gainers of the semi-detached Algol type eclipsing binaries (oEA). We try to draw attention to the ever-increasing numbers of such systems. Due to strong connection between binary star evolution and oEA stars, we discuss the influence of the mass transfer on the pulsational properties of these components. As a result of this connection, we investigate how we can get information about evolutionary status of Algols using the observed period changes of pulsating gainers. The studies of pulsation in eclipsing binaries can allow us to develop new asteroseismic methods. We discuss the two of the present problems of stellar astrophysics which may be solved by using these methods. Lastly, we evaluate these methods especially on RZ Cas, AB Cas and AS Eri.