Biri evrimleşmiş yakın çift yıldızlar ile ilgili kurumsal bir çalışma
A theoretical study about close binary stars with one evolved component
  1. Tez No: 169585
  2. Yazar: TUNCAY DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUTLU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: W UMa-tür çift dizgeler, Değen çift yıldızlar, Yakın çift yıldızlar, Kütle aktarımı, Kütle kaybı, Model, W UMa-type binary systems, Contact binary stars, Close binary stars, Mass transfer, Mass loss, Model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET BİRİ EVRİMLEŞMİŞ YAKIN ÇİFT YILDIZLAR İLE İLGİLİ KURAMSAL BİR ÇALIŞMA DOĞAN, Tuncay Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mutlu YILDIZ Temmuz 2005, 69 Sayfa Bu çalışmada, Yakın Çiftlerin doğasını anlamada kritik bir öneme sahip olan W UMa-türü çift dizgelerdeki ikinci bileşenlerin yapısı üzerinde durulmuştur. Bu ikinci bileşenlerin ısıtmalarının kütlelerine göre çok fazla olması, yapısal olarak açıklanması gereken temel problemlerden biridir. W UMa-türü dizgeler üzerine çok fazla araştırma yapılmış olmasına karşın, tüm gözlemsel özellikleri sağlayan W UMa dizgelerinin değen bir modeli oluşturulamamıştır. Bu problemden hareketle, değen dizgelerin yapısal ve evrimsel olarak daha iyi anlaşılabilmesine katkıda bulunmak amacıyla, ikinci bileşenlerin kütle kaybı/aktarımı nedeniyle özek kütlelerinin çok daha büyük olduğu yaklaşımına dayanan yıldız içyapı modelleri yapılmıştır. Bu modellerde, bileşenler arası olası enerji aktarımı göz ardı edilmiştir. Elde edilen model sonuçlarının, W UMa-türü dizgelerdeki ikinci bileşenlerin gözlemsel özellikleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT A THEORETICAL STUDY ABOUT CLOSE BINARY STARS WITH ONE EVOLVED COMPONENT DO?AN, Tuncay MSc in Astronomy and Space Science Supervisor: Associate Professor Mutlu YILDIZ July 2005, 69 pages In this dissertation, the structure of the second components of W Ursae Majoris (W UMa) type binary systems, which has a critical importance for understanding of the nature of Close Binaries, was studied. These stars have very large luminosity according to their mass and this fundamental problem needs to be explained structural. Despite the many investigations of W UMa-type systems, there is no constructed contact models of W UMa systems mat satisfy all the observational constrains. Along the purpose, to understanding of contact systems structural and evolutionary, we made some models which was constructed on approach of the second components have very large core mass due to mass loss/transfer. The energy transfer between components was not taken into account in the models. Obtained model results show significantly good agreement with observational properties of the second components of W UMa-type systems.