Hammadde öğütme derecesi ve yağ veriliş şeklinin pelet yemlerin değişik özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of the degree of raw material grinding and the form of fat addition on the different properties of pellet feeds
- Tez No: 169588
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: öğütme derecesi, yağ veriliş şekli, pelet kalitesi, grinding degree, fat addition form, the quality of pellet
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
V ÖZET HAMMADDE ÖĞÜTME DERECESİ ve YAĞ VERİLİŞ ŞEKLİNİN PELET YEMLERİN DEĞİŞİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AYNA, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ERGÜL Bu çalışmada, karma yem hammaddelerinin öğütme derecesinin ve peletlenecek olan yeme yağ veriliş şeklinin pelet yemin değişik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Denemeler iki farklı zaman diliminde yapılmış olup kış mevsiminde yapılan Deneme 1, yaz mevsiminde yapılmış olan ise Deneme 2 diye adlandırılmıştır. Çalışmada mısır ve buğday ağırlıklı olarak oluşturulan iki hindi geliştirme rasyonununda, hammaddelerden gelen yağ içeriği sabitlenerek ilave edilen yağ bir defa mikserden % 4, bir defa % 2 mikserden % 2 peletleme sonrası püskürtme (kaplama) ve bir defa da peletleme sonrası % 4 püskürtme olarak uygulanmıştır. Kimyasal analizler ve elek analizleri peletlenecek olan buğday ve mısır ağırlıklı iki toz yem grubundan, mikserde yağ uygulanmadan önce alman yem örneklerinde yapılmıştır. Hammaddeler çekiçli değirmenlerde 4 ve 6 mm'lik eleklerde öğütülmüş olup partikül büyüklük dağılımları DİN 4188 standardındaki eleklerde gerçekleştirilmiştir. Yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre mevsime bağlı olarak veya hammadde de olabilecek kısmi farklılıklardan dolayı kuru madde, nişasta ve ham selüloz sonuçlarında az da olsa rakamsal farklılıklarVI bulunmuştur. Ayrıca yapılan elek analizleri sonuçlarına göre ise yaz öğütmesinde her iki öğütme derecesinin de daha iri partikül oluşumu sağladığı dikkat çekmektedir. Peletlenmiş yemlerin fiziksel özellikleri incelendiğinde; gruplar arasında pelet çapı bakımından belirgin bir farkın olmadığı, ancak yağın tamamının mikserde verilmesiyle yarısının mikserde verilişi ve tamamının kaplama olarak verilişlerinde pelet boyları arasında farklılıklar olduğu saptanmıştır. Kaplamalı üretimlerde taşıma esnasında pelet boylarında kırılmanın azaldığı, pelet sertliği açısından ise hem mısırlı hem de buğdaylı rasyonlarda yağın mikserden verildiği gruplarda daha düşük, kaplamalı gruplarda ise daha yüksek değerlere ulaşıldığı belirlenmiştir. Pelet dayanıklılığı yönünden de kaplamalı gruplarda en yüksek değerler elde edilmiştir. Peletlemede spesifik enerji kullanımının buğdaylı rasyonda, mısırlı rasyona göre biraz daha yüksek olduğu saptanmıştır. Peletlenecek toz yemin yağ içeriği azaldıkça diğer bir tanımla, yağ ilavesi püskürtme ile yapıldığında spesifik enerji kullanımının artma eğiliminde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSRATCT A RESEARCH ON THE EFFECT OF THE DEGREE OF RAW MATERIAL GRINDING AND THE FORM OF FAT ADDITION ON THE DIFFERENT PROPERTIES OF PELLET FEEDS AYNA, Hasan MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ERGÜL In this study, the effects of the grinding degree of mixed feeds and the fat addition forms on the different properties of pellet feed were examined. The experiments have been made in two different times, and the one which made in winter season, have been named as Experimen-1, the one which made in summer season, have been named as Experiment- 2. In two rations for turkey grower feed, that formed as the basis of corn and wheat, the fat that after fixing of the fat content who came from the raw materials have been applied; firstly into mixer as 4 % then 2 % of fat into mixer and 2 % of it sprayed after pelleting, and sprayed after pelleting as 4 %. Chemical and sieving analyses have been made for mash feed samples that were the basis of corn and wheat before the fat application in the mixer. The raw materials have been grinded by using 4 and 6 mm screens in the hammer mill, and the particle size distribution have been made with sieves in the standarts of DIN 4188.vm According to the results of the chemical analyses, it has been found a little numerous differencies in the results of dry matter, starch and crude cellulose depend on the seasons or because of the partial differencies in the raw materials. Furthermore, in the results of the sieving analyses it is noticed that both degree of grinding in the summer obtained a bigger particle formation. When the physical characteristics of pelleted feeds were examined, there was no clear difference about pellet diameter between the groups, but the differencies between the pellet lengths have been determined, when the fat applied as fully, or half of it into mixer, or applied as coated. It have determined that the broken of pellet lenght was reduced during the transportation in the production with coat, and in the viewpoint of the pellet strength, it has been reached lower value in the groups that fat added into mixer, and higher values in the groups with coated for both rations with corn and wheat. In the viewpoint of the pellet durability, the higher values have been received in coated groups. It is determined that, the consumptin of spesiflc energy during the pelleting, was higher for ration with wheat than the ration with corn. It has been seen that, the using of spesiflc energy had a trend of increase, when the fat content of mash feed reduced, or in a different meaning, fat addition was applied by spraying.